Børs og finans

Bøtelegger Facebook for personvernskandalen

Det britiske datatilsynet har ilagt Facebook en bot tilsvarende drøyt 5 millioner kroner for ikke å tilstrekkelig ha beskyttet brukernes personlige data.

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Artikkel av: NTB
11. juli 2018 - 15.01
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Bøtene er et ledd i den britiske etterforskningen av hvorvidt personopplysninger fra Facebook ble misbrukt i forkant av folkeavstemningen om brexit i 2016.

Det britiske datatilsynet (ICO) begynte å granske Facebook tidligere i år, da det begynte å dukke opp beviser for at det britisk-baserte selskapet Cambridge Analytica via en app hadde høstet data fra titalls millioner brukere verden over.

– I 2014 og 2015 tillot Facebook-plattformen en app som endte opp med å høste data fra 87 millioner brukere verden over, som i tur ble brukt av Cambridge Analytica under det amerikanske presidentvalget og den britiske brexit-avstemningen i 2016, sier ICO-leder Elizabeth Denham.

– ICOs etterforskning konkluderer med at Facebook brøt loven gjennom å ikke beskytte brukernes informasjon godt nok, sier hun videre.

Bota på litt over 5 millioner kroner er bare lommepenger for nettgiganten Facebook, som basert en omsetning på nærmere 100 milliarder kroner i første kvartal i år kan generere den pengesummen på rundt syv minutter. I henhold til den britiske personvernsloven er det imidlertid den strengeste straffen det er mulig å ilegge selskapet.

Hadde regelbruddet skjedd på et senere tidspunkt, ville britene kunnet ilegge Facebook bøter tilsvarende 4 prosent av selskapets omsetning globalt, i henhold til reglene som ble introdusert under EUs personvernforordning GDPR.

– Under det nye regimet ville boten definitivt vært mye høyere, sier Denham.

(©NTB)