Børs og finans

Markedet står overfor noe det aldri har sett før

J.P. Morgan Chase-sjefen er bekymret.

J.P. Morgan Chase-konsernsjef Jamie Dimon Foto: Paul Morigi/AP Images for JPMorgan Chase

J.P. Morgan Chase-konsernsjef Jamie Dimon
Foto: Paul Morigi/AP Images for JPMorgan Chase

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
31. juli 2018 - 10.50

Jamie Dimon, konsernsjef i J.P. Morgan Chase, ser ifølge CNBC fortsatt oppside i verdensmarkedet, som for øvrig kan være det siste stadiet av det som kan bli historiens lengste vekstperiode.

Handelsuro og sentralbanker

Da Dimon ble spurt hva han tror er de største truslene for økonomien i dag, svarte han todelt.

Hvis handelskonflikten mellom Kina og USA eskalerer til en fullverdig handelskrig, vil det slette mye av fremgangen markedet har opplevd den siste tiden, sa Dimon. 

I tillegg har sentralbanker rundt om i verden begynt å avvikle flere av tiltakene som driver vekst i markedene, slik som reduksjonen i kvantitative lettelser som foregår i skrivende stund.

Den europeiske sentralbanken, samt flere andre internasjonale sentralbanker, har siden 2007 kjøpt statsobligasjoner for tusenvis av milliarder kroner for å pleie verdensøkonomien tilbake til robusthet.

I tillegg er Dimon redd for at sentralbankene hever styringsrentene for fort, noe som kan ha en drastisk reverserende effekt på gevinster som til dags dato er realisert.

Ukjent farvann

Dimon er bekymret over hva som kan skje hvis tilbakegangen fortsetter.

- Jeg vil ikke skremme noen, men vi har aldri hatt kvantitative lettelser før. Vi har aldri hatt reverseringen før. Forskriftene er annerledes. Pengeoverføringene er annerledes. Myndigheter har lånt for mye penger, og folk kan få panikk hvis ting forandrer seg, sa Dimon i et intervju med CNBC.

Det gjennomgående temaet er at sentralbankenes beslutningstakere og politikere er i ukjent farvann, og vil, med en høy grad av usikkerhet, prøve å bremse markedet før det når volatile høyder.