Børs og finans

DNB Markets: Ganske mye verre i Kina

Pilene peker nedover.

Ole Andrè Kjennerud. Foto: Are Haram/Finansavisen.

Ole Andrè Kjennerud. Foto: Are Haram/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. august 2018 - 09.35

I morgentimene i dag fikk vi flere nye signaler om den økonomiske tilstanden i Kina.

Tallene bekrefter at aktivitetsveksten i landet er på vei ned, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

- Av tallene som konsensus lager anslag på, kan vi merke oss at investeringsveksten avtok med 0,5 prosentpoeng til 5,5 prosent på årsbasis. Tallene viser utviklingen hittil i kalenderåret, og er sånn sett en dårlig temperaturmåler på utviklingen den siste måneden. Den store endringen fra juni til juli vitner derimot om en ganske kraftig forverring den siste måneden, skriver meglerhusets Kina-ekspert Ole A. Kjennerud.

- Rensker vi for utviklingen tidligere i år, kommer vi til en nedgang i veksttakten til 3,0 prosent. Med unntak av noen enkeltmåneder i forbindelse med kinesisk nyttår, har investeringsveksten aldri vært så svak på 2000-tallet, fortsetter han.

- Ikke tilfeldig

Ifølge Kjennerud skyldes oppbremsingen nedgang i investeringene hos statsbedrifter og lokalmyndigheter, hvis investeringer falt med ni prosent på årsbasis. Han mener den svake utviklingen ikke er tilfeldig.

- Myndighetene har lenge hatt et mål om lavere gjeldsgrad og redusert finansiell sårbarhet. Forholdet mellom forpliktelser og eiendeler i statsbedriftene skal ned med to prosentpoeng innen 2020. Det kan høres puslete ut, men er atskillig mer enn statsbedriftene har å klart levere til nå. Skal man lykkes, må myndighetene mest sannsynlig strupe all vekst i statsbedriftenes investeringer frem til 2020, skriver analytikeren.