Personlig økonomi

Da kan du droppe innboforsikring

Mange studenter flytter på hybel eller i leilighet for første gang, men ikke alle trenger å skaffe seg innboforsikring.

Foto: iJeab / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: iJeab / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
8. august 2018 - 08.49

- I disse dager får vi en rekke henvendelser fra studenter som er i tvil om de trenger egen innboforsikring. Her er reglene enkle, endrer man ikke sin folkeregistrerte adresse kan man fint bruke foreldrenes innboforsikring, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring, ifølge en pressemelding.

Mange studenter med stram økonomi kan ifølge Opedal dermed spare mye penger ved å benytte seg av foreldrenes innboforsikring når de flytter hjemmefra.

- Selv når du kjøper

Det er nær 300.000 studenter på Universiteter og Høgskoler i Norge, og denne høsten vil landets utdanningsinstitusjoner ta opp rundt 40.000 nye. For de som flytter hjemmefra velger det store flertall å leie, men flere og flere velger å kjøpe.

- Selv om du kjøper en leilighet eller hybel vil de medbragte eiendelene dekkes av dine foreldres innboforsikring dersom du ikke endrer folkeregistrert adresse, sier Opedal.

Også i bokollektiv

I de store byene er det et presset leiemarked med til dels høye leiepriser som møter de mange studentene som flytter hjemmefra for første gang, spesielt i bysentrum og nær studiestedene. Det er derfor ikke få studenter som foretrekker å leie en større leilighet sammen og bo i kollektiv.

- I et studentkollektiv kan beboerne ha svært ulike forsikringsordninger. Men også her gjelder hovedregelen at det er først når du endrer den folkeregistrerte adressen at du må tegne en egen innboforsikring. Dine eiendeler er derfor forsikret gjennom dine foreldres innboforsikring, selv om du bor sammen i et kollektiv.

- Når det gjelder tyveri, oppfordres du til å oppbevare verdisakene dine på eget rom for å være dekket, og ikke i fellesområdet, sier Opedal.

Et sikkerhetsnett

Tall fra SSB viser at 35,4 prosent av 19 til 24-åringer var i høyere utdanning i fjor. Studenter har gjerne enkle behov, og trenger ifølge Opedal ofte kun innbo, reise- og ulykkesforsikring.

- Vi har dessverre sett en del eksempler på studenter som står på bar bakke fordi de ikke hadde forsikring. Det er jo når ulykken er ute at man virkelig forstår verdien av å ha forsikring. For studenter er den gjerne et sikkerhetsnett mot å slippe å komme i økonomisk uføre før voksenlivet tar til, sier han.

- De fleste forsikringsselskap har egne forsikringspakker for unge, og disse er verdt å sjekke ut, avslutter Opedal.