Børs og finans

Den vanskeligste perioden for aksjer nærmer seg

- Du er alltid forsiktig med å si at man burde være optimistisk i det som historisk sett er en vanskelig periode for markedet.

Foto: AP Photo/Seth Wenig

Foto: AP Photo/Seth Wenig

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
28. august 2018 - 21.31

Amerikanske aksjer har hatt sterk medvind den siste tiden, og har overgått flere rekorder. Investorer kan komme i trøbbel i september, ettersom flere aksjer, historisk sett, har falt i september og oktober.  

September har som regel vært den verste måneden for industritunge Dow Jones. Nylig brøt 122-åringen korreksjons-territorium, etter at indeksen toppet 26.000-merket mandag, men historie tilsier at indeksen faller i snitt 0,7 prosent i september.

S&P 500 vender som regel ned 0,5 prosent, samtidig som Nasdaq faller i snitt 0,5 prosent. 

- September og oktober har ganske dårlig rykte i markedet, men spesielt september, sa Tim Courtney, investeringssjef i Exencial Wealth Advisors, ifølge CNBC.

- Du er alltid forsiktig med å si at man burde være optimistisk i det som historisk sett er en vanskelig periode for markedet, fortsetter Courtney.

Valg og volatilitet

September vil antagelig begynne sterkt, og utvalgte aksjer vil kanskje slå flere rekorder. Amerikanske aksjer fikk en opptur etter USA og Mexico kom til enighet om en ny handelsavtale som vil erstatte NAFTA, som er den nåværende avtalen mellom de to landene og Canada. Gevinster i aksjemarkedet ble noe begrenset, ettersom investorer fortsatt er bekymret over uventede proteksjonistiske tiltak fra USA og landets største handelspartnere. 

Investorer kan også merke seg noe økt volatilitet i perioden ettersom midtveisvalget i USA er rett rundt hjørnet. Ved midtveisvalg i september faller Dow Jones og Nasdaq henholdvis 1 og 0,8 prosent i snitt, ifølge CNBC.

Investorer kan glede seg over at S&P 500 klatrer i snitt 0,4 prosent, hvis en ser til historie for å spå fremtiden.