Børs og finans

– Dette er høyrisiko gambling

– Her er det mye dårligere odds enn på Bjerke travbane, så man må være forberedt på tap, sier finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Thore Johnsen. Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX.

Thore Johnsen. Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX.

Artikkel av: Øystein Byberg
13. august 2018 - 07.51

Oslo Børs lanserte markedsplassen Merkur Market 13. januar 2016. Poenget var å gjøre det enklere for små selskaper med få eiere, kort historikk og dårligere råd å komme seg på børs.  Siden lanseringen av markedsplassen har de seks opprinnelige Merkur-selskapene i snitt falt over 63 prosent i verdi, skriver DN.

Fire av de seks har falt over 75 prosent, mens to har stupt over 95 prosent.

– Uff da! Men dette viser jo at venture-investeringer er veldig spennende. Det viktige er at man fremstiller det som det er – høyrisiko gambling, sier finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) til avisen.

– Dette er det nærmeste man kommer til «salg på døren»-aksjer, altså unoterte aksjer. Dette er ikke et marked for tante Olga og onkel Per. Dette er høyrisiko gambling, og det er viktig at Oslo Børs advarer om dette, sier Johnsen.

Han slår fast at man har mye dårligere odds enn på Bjerke travbane, noe som betyr at man må være forberedt på tap.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier til DN at det er tydelig at Merkur og Axess er forskjellig fra hovedlisten på Oslo Børs. 

– Det viktigste investoren må vite er at det er forskjell på ulike aksjer. Skal man investere i enkeltselskaper, må man sette seg grundig inn i selskapet og hva salgs risiko man eksponerer seg for, sier Aase.