Børs og finans

Rally i Tesla - aksjen pauset - Saudi bidrar

Elon Musk med overraskende trekk

Elon Musk er kjent for å hate alle som shorter aksjen. Nå kan han ha gjort det virkelig store. 

Artikkel av: Stein Ove Haugen
7. august 2018 - 20.26

I dag tvittret Elon Musk at han vurdere å ta selskapet av børs. Finansieringen er sikret, hevdet han i tweeten

Aksjonærene skal få valget mellom å selge på kurs 420 dollar eller beholde aksjene i Tesla som privat selskap, tvitret han i en oppfølger. Han håper at de fleste ikke vil selge, men være med videre, som aksjonærer i et unotert selskap.

Ender Musk opp med å lede en overtagelse av selskapet og en delisting til en kurs på 420 dollar vil det i så fall verdsette selskapet til nær 72 milliarder dollar, tilsvarende 590 milliarder kroner.

Seriøst?

Så er det seriøsiteten og lovligheten i dette utspillet? Til det er å si at meldingen ikke ble gitt til markedet via vanlige børskanaler, og det ble tilsynelatende heller ikke informert i forkant om at investorer og andre skulle følge med på Elon Musk twitterkonto.

All den tid det kommer fra sjefen og styrelederen i selskapet, gitt utenom de vanlige kanalene, kan det ifølge Marketwatch.com være et brudd på børsreglementet.

Hvis det er seriøst ment, og det kunne man saktens lure på, bør han ha finansieringen på plass, slik han hevder i tweeten. Hvis ikke er det som Marketwatch skriver, en falsk melding. Tesla eller det amerikanske finanstilsynet SEC har foreløpig ikke uttalt seg.

Meldingen ble i hvert fall tatt seriøst i det aksjen spratt opp over 13 prosent på det meste.

Som følge av tvittringen og kursrallyet ble aksjen pauset.

Musk forklarer hvorfor

I et åpent brev til de ansatte forklarer Musk hvordan han har tenkt og hvorfor dette er det beste for selskapet.

Han åpner brevet med å gjøre det klart at det ikke er tatt en endelig beslutning, og at begrunnelsen for å gjøre det ene og alene er for å skape det miljøet som er best for Tesla å operere i. Å få bukte med shorternes såkalte angrep på selskapet oppgis også som en viktig årsak.

Han avslutter det åpne brevet med at forslaget om å gå privat må godkjennes av aksjonærene i en avstemning.

Hvis prosessen slutter, slik jeg forventer den vil, vil et privat Tesla til slutt være en enorm mulighet for oss alle. Uansett er fremtiden veldig lys og vi fortsetter å kjempe for å oppnå vårt oppdrag, skriver Musk.

Rally på Saudi-kjøp

I tillegg meldte Financial Times at Saudi-Arabias pensjonsfond (PIF) skal ha kjøpt seg opp til en eierandel i Tesla, på i størrelsesorden 3 - 5 prosent, og med det vil bli en av de åtte største aksjonærene i selskapet.

Det er kanskje også her finansieringen til å løse ut aksjonærer til 420 dollar aksjen ligger? Musk sier i hvert fall at det ikke er noen målsetting at han skal eie mer av selskapet enn han gjør i dag.

Største aksjonær i Tesla er nettopp Elon Musk med 33,7 millioner aksjer og resultatbaserte opsjoner på 20,3 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på ca. 20 prosent.

Tesla steg på det meste 13,3 prosent til 387,46 dollar og ny all-time high intradag tirsdag. Aksjen er opp 22 prosent siden nyttår og hele oppgangen har kommet den siste måneden.

Tvitret verdien rett opp

Dagens tvittring løftet på det meste børsverdien på selskapet med hele 7,7 milliarder dollar, tilsvarende 63,4 milliarder kroner. På dagens høyest kurs var selskapet verdt 65,9 milliarder dollar, tilsvarende 540 milliarder kroner.

Musk tjente også selv stort på tvittringen. De 33,7 millioner aksjene hans steg på det meste med 1,5 milliarder dollar, tilsvarende 12,3 milliarder kroner. I tillegg kommer verdiøkningen på de 20 millioner aksjene som er knyttet opp mot resultatmål.

Tesla sluttet dagen opp 11 prosent til 379,57 dollar.