Børs og finans

Haugland: Dagens høydepunkt

Flere nøkkeltall tikker inn onsdag. 

Kjersti Haugland - Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Kjersti Haugland - Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
1. august 2018 - 08.17

Federal Reserve skal i kveld annonsere sin pengepolitiske beslutning.

«USAs oppsving, som nå er godt over ni år gammelt, har fått forsterket kraft i år. Godt hjulpet av skattekutt og lempelig finanspolitikk fyrer økonomien på alle sylindere, og arbeidsledigheten er lav», skriver Kjersti Haugland sjeføkonom i DNB Markets i fersk rapport.

Hun mener gårsdagens statistikk bekreftet at den desidert største etterspørselskomponenten i amerikansk økonomi, privat forbruk, har tatt seg markert opp i 2.kvartal.

«Den viste også at forbrukertilliten stiger videre. En høy og økende andel av respondentene i undersøkelsen mener at det fins «rikelig» med jobber tilgjengelig for øyeblikket», heter det i rapporten.

Kan fortsette opp

Haugland peker på at Feds foretrukne mål på kjerneinflasjonen (prisdeflatoren for privat forbruk) er etter gårsdagens nedrevidering ennå så vidt under målet, på 1,9 prosent å/å, men det økonomisk bakteppet tilsier at den vil stige i tiden som kommer.

«Et tydelig forvarsel er sysselsettingskostnadene, som klatret videre opp i 2. kvartal med en tidel til 2,8 prosent å/å, det høyeste siden 3. kvartal 2008. I sum tilsier utviklingen at Fed kan fortsette å heve sitt renteintervall hvert kvartal både i andre halvår i år og neste år, neste gang i september», skriver økonomen i rapporten.

Dagens høydepunkt

Haugland mener kveldens Fed-annonsering på papiret er dagens høydepunkt, men vil neppe by på noe vesentlig nytt, verken i politikk eller kommunikasjon.

Før den tid vil vi få vite utfallet av USAs ISM-indeks fra industrien.

Den er ifølge DNB-økonomene ventet å avta litt i juli, etter to måneder med oppgang.

«Om konsensus treffer med sitt anslag (59,3) er nivået fortsatt høyt, og et varsel om fortsatt god fart i økonomien i starten av 3. kvartal», skriver hun.

Vi får også tall for sysselsettingen i privat sektor fra ADP, som er ventet å vise en oppgang på solide 186 000 i juli.