Børs og finans

Hermanrud: - Hahaha, det er en fantastisk historie

Lønnskostnadene i oppdrettsnæringen har skutt i været.

Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen

Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Øystein Byberg
23. august 2018 - 07.35

Lønnskostnadene i oppdrettsnæringen er nær doblet fra 2012 til 2017, viser DNs gjennomgåelse av regnskapene til 197 av de største oppdretterne i Norge. I samme tidsrom har produksjonen av laks vært uendret. I 2012 solgte oppdretterne 1,23 millioner tonn laks, mens tallet i 2017 var 1,22 millioner tonn.

– Vi er på ville veier. Hos oss har vi de siste seks årene økt antall ansatte med over 50 prosent, og likevel produserer vi mindre fisk enn i 2012, sier laksegründer Gerhard Alsaker i lakseselskapet Alsaker as.

Ifølge avisen begynner sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets å le da avisen forteller ham om den eksplosive kostnadsøkningen i næringen.

– Har lønnskostnadene økt med 90 prosent uten at produksjonen har økt? Hahaha, det er en fantastisk historie, sier Hermanrud.

Han sammenligner utviklingen i havbruk med oljebonanzaen.

– Dette er sammenlignbart med kostnadsveksten i oljesektoren, der kostnadene økte kraftig da oljeprisen gikk opp. Det er bare å se på Statoil, som tjente like mye da oljeprisen var på 30, 110 og 70 dollar fatet, sier Hermanrud.