Børs og finans

- Mer enn nok til å la Norges Bank heve renten i september

DNB Markets-analytiker fikk rett i sin spådom.

Ingvild Borgen Gjerde - Foto: Are Haram/Finansavisen

Ingvild Borgen Gjerde - Foto: Are Haram/Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
23. august 2018 - 09.01

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,5 prosent i 2. kvartal 2018, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

DNB Markets fikk rett, da meglerhuset ventet at veksten i fastlands-BNP var på 0,5 prosent, et lite knepp ned fra veksttakten i 1. kvartal, på 0,6 prosent. Med en slik fart, ligger veksten ifølge analytiker Ingvild Borgen Gjerde an til å bli i overkant av to prosent i 2018.

«Dette vil være mer enn nok til å la Norges Bank heve renten i september, som både vi og flertallet i markedet tror de vil gjøre», skrev Borgen Gjerde i morgenrapporten før tallene ble sluppet.

Senere i dag kommer kommer forhåndsavlesning på innkjøpssjefsindeksene (PMI) i eurosonen for august.

«De er ventet å holde seg stabile fra nivået i juli, og vil med det befeste inntrykket av at veksten i eurosonen har skiftet ned et hakk i år, i forhold til den svært solide veksttakten i fjor», heter det fra analytikeren.

Både PMI-ene og andre aktivitetsindikatorer indikerer ifølge Borgen Gjerde imidlertid at den årlige veksttakten i eurosonen ligger et sted mellom 1,5 og 2,0 prosent, som er godt over normal vekstrate.