Børs og finans

Nå leveres den neste planen for Johan Sverdrup

Equinor og deres partnere leverer mandag sin utbyggingsplan for andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Johan Sverdrup fase 2. Illustrasjon: Equinor

Johan Sverdrup fase 2. Illustrasjon: Equinor

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
27. august 2018 - 07.05

Equinor og Johan Sverdrup-partnerskapet bestående av Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total leverer i dag utbyggingsplanen for andre fase av prosjektet til Olje- og energidepartementet, opplyses det i en melding fra Equinor.

- Johan Sverdrup-feltet er den største feltutbyggingen på norsk sokkel siden 80-tallet. På platå vil feltet produsere opp til 660.000 fat per dag, med en balansepris under 20 dollar per fat og med meget lave CO2-utslipp på 0.67 kg per fat. Johan Sverdrup er i rute til å levere store mengder energi med høy lønnsomhet og lave utslipp i mange tiår fremover, sier Equinor-sjef Eldar Sætre i en kommentar.

- Vi annonserer i dag økte ressursanslag og reduserer det samlede investeringsestimatet for både første og andre fase av utbyggingen med ytterliggere 6 milliarder kroner siden februar i år. Siden PUD for første fase i 2015, har vi redusert det samlede investeringsestimatet for Johan Sverdrup fullfeltsutbyggingen med over 80 milliarder kroner. Prosjektet vil gi enda større verdiskaping og større ringvirkninger enn tidligere anslått, sier Sætre.

I PUD for fase 2 heves ressursestimatet for hele Johan Sverdrup fra 2.1-3.1 milliarder fat oljeekvivalenter til 2.2-3.2 milliarder fat, med et forventet estimat på 2.7 milliarder fat.

Fase 1

Oppdatert investeringsanslag for fase 1 er nå 86 milliarder nok (nominelle kroner, prosjektvalutakurs), en reduksjon på 30 prosent tilsvarende 37 milliarder kroner siden innlevering av PUD fase 1.

- Vi har fullført nærmere 80 prosent av første fase i utbyggingen, og det er gledelig å se at den gode framgangen og kvaliteten i byggefasen ser ut til å fortsette i sammenstillingsfasen ute i havet. Med dette er vi i god rute for å starte produksjonen fra feltet i november neste år, sier konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Margareth Øvrum, i en kommentar.

- Vi har jobbet systematisk med å gjøre andre fase av Johan Sverdrup utbyggingen enda mer lønnsom og robust. Vi har tatt med oss de gode løsningene og erfaringene fra fase 1 og optimalisert utbyggingskonseptet for fase to i samarbeid med våre partnere og leverandører. I PUD for fase 2 har vi redusert investeringsestimatet til 41 milliarder kroner (nominelle kroner, prosjektvalutakurs), og balanseprisen for fase 2 er nå på under 25 dollar fatet. I industriens historie tror jeg aldri vi har sett et prosjekt som har blitt så mye forbedret som det Johan Sverdrup har blitt de siste 3 årene, sier Øvrum.

Les hele meldingen her.