Børs og finans

Nye rekorder for sjømat på Oslo Børs

Sjømatindeksen når nye høyder - et selskap treffer ny all time high. 

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
2. august 2018 - 12.26

Midt på dagen peker pilene ned på Oslo Børs. 

Hovedindeksen er så langt ned 0,59 prosent til 889,3 poeng, og det er blitt omsatt aksjer og egenkapitalbevis for over 1,8 milliarder kroner. 

Brent-oljeprisen tvinges ned 0,44 prosent til 72,07 dollar per fat, samtidig som den amerikanske lettoljen (WTI) er ned 0,72 prosent til 67,17 dollar per fat. 

Ellers peker de største noterte selskapene ned, men nedgangen motvirkes av rekordstor oppgang i sjømatsektoren. 

Sjømat når nye høyder

Sjømataksjer, med Marine Harvest og SalMar i spissen, bidro mest til oppgangen i forrige måned, og fortsetter denne trenden til nye høyder inn i august. 

Oslo Børs sjømatindeks er opp 0,65 prosent til 1.388,98 poeng. For en knapp time siden traff sjømatindeksen 1.407,21, som er ny intradag-rekord. 

Marine Harvest stiger 0,89 prosent til 182,15 kroner, samtidig som SalMar klatrer hele 2,68 prosent til 429,4 kroner. 

Salmones Camanchaca klatrer hele 3,17 prosent til 65 kroner, som er høyeste notering noensinne for aksjen. 

The Scottish Salmon Company er i skrivende stund opp 2,87 prosent til 12,55 kroner. Bakkafrost er opp 0,89 prosent til 508 kroner. 

TGS snur opp og ned

TGS Nopec meldte i dag om et resultat etter skatt på 46,3 millioner dollar i 2. kvartal 2018, mot 9,6 millioner dollar i samme periode i fjor.

Ifølge TDN Direkt var det ventet et resultat på 36 millioner dollar.

Driftsinntektene beløp seg til 157,8 millioner dollar, sammenlignet med 107,7 millioner dollar i 2. kvartal 2017. Her var det ventet 158 millioner dollar.

Selskapet opplyser at utsiktene fortsettes å bedres, men peker samtidig på at markedet forventes å forbli volatilt på kort sikt.

DNB Markets skriver i en oppdatering at TGS' driftsresultat i andre kvartal var på linje med deres estimat og over konsensus. Basert på uendret guiding venter de begrenset konsensusendringer som følge av rapporten.

Konsernsjef Kristian Johansen i TGS-Nopec sier at markedet for forhåndsfinansiering til multiklientprosjekter fremdeles er krevende, men tror det kan bedre seg i tråd med mer spillerom i kundenes budsjetter, når de settes til høsten.

- Jeg vil si at det fortsatt er ganske utfordrende, siden budsjettene ble satt tilbake i oktober i fjor, og mange av selskapene vi møter og snakker med sliter med disse og sier at de er stramme og ikke kan forplikte seg til langsiktige prosjekter. Jeg mener det er en god sjanse for at budsjettene neste år vil bli høyere eller vesentlig høyere enn de er i dag, sa han under en spørsmålsrunde i forbindelse med selskapets presentasjon av resultatene for andre kvartal torsdag.

Johansen tror at det vil være nøkkelen for å få langsiktig forhåndsfinansiering heller enn at "late sales" øker.

- Så langt i sykelen ser vi at late sales har tatt seg opp i stor grad og noen av grunnene til det er relatert til overføring av eiendeler og aktiviteten knyttet til "farm-ins" og "farm-outs", men vi har ikke sett det i forhåndsfinansiering ennå, men jeg tro vi vil se det når vi går inn i 2019, sier han.

TGS-aksjen startet dagen opp litt, men snudde ned for en knapp time siden. I skrivende stund er aksjen tatt seg opp 0,84 prosent til 313,8 kroner. 

Tar opp dekning i Hydro

Credit Suisse tar opp dekning på Norsk Hydro med "outperform", og kursmål på 64 kroner pr aksje, melder TDN Direkt.

Meglerhuset skriver at Hydro så langt i år har prestert dårligere enn sine konkurrenter, drevet av forstyrrelser i Brasil og den påfølgende effekten på resultatene på kort sikt, og tror dette utgjør et attraktivt kjøpstidspunkt.

Meglerhuset ser forstyrrelsene i Brasil som midlertidige, og ser derfor et løft i resultatene i 2019. I tillegg ser selskapet prisdrevet oppside fra eksponering mot aluminium, som meglerhuset mener er et marked i strukturell bedring.

Aksjen er i skrivende stund ned 1,77 prosent til 44,95 kroner. 

Høyt å flyve, dypt å falle

Equinor faller 0,65 prosent til 213,8 kroner, og er den mest omsatte aksjen på Oslo Børs hittil. 

Subsea 7 stuper 1,59 prosent til 114,65 kroner, som skjer etter meglerhuset Macquarie nedgraderte sin anbefaling på Subsea 7 til «underperform» fra «neutral», ifølge TDN Direkt. Kursmålet ble kuttet til 101 kroner per aksje fra 106 kroner per aksje.

Philly Shipyard stuper 5,77 prosent til 49 kroner, etterfulgt av EMGS som er ned 4,69 prosent til 2,85 kroner. 

Sevan Marine er i skrivende stund ned 4,14 prosent til 16,2 kroner. 

Så langt topper Incus Investor vinnerlisten. Aksjen er opp 4,21 prosent til 1,12 kroner.