An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Spytter inn 300 millioner kroner i tapssluk

Kinnevik går inn i Kolonial.no

Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas. Foto: Finansavisen

Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas. Foto: Finansavisen

Artikkel av: Rune Tryti
15. august 2018 - 13.28

 Matleverandøren Kolonial.no som i fjor tapte flere hundretusen kroner om dagen, får nå Kinnevik på eiersiden. Kinnevik AB er et av Sveriges største investeringsselskap med eierandeler på i underkant av 100 milliarder svenske kroner, og er største eier i blant annet Zalando, Tele 2 og MTG.

Kinnevik gikk inn med 200 millioner kroner i en rettet emisjon, og gjorde i tillegg et kjøp på 100 millioner kroner fra eksisterende aksjonærer. Dette verdsetter Kolonial.no til skyhøye 2,24 milliarder kroner etter emisjonen og fullt utvannet. Bare siden i fjor sommer har verdien på selskapet steget med 50 prosent.

-Det er en fantastisk partner for oss, antageligvis den beste investoren vi kunne hatt i Europa. Investeringsfilosofien til Kinnevik er en kjempe-match og selskapet spesialiserer seg på teknologidrevne selskaper. I tillegg er de nye svenske eierne langsiktige, sier Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas til Finansavisen.

Også Andreas Bernström, investeringsdirektør i Kinnevik virker å være svært fornøyd med det nye eierskapet i Kolonial.

-Vi er glade for å delta i finansieringsrunden i Kolonial.no, et selskap som passer godt med vår investeringsstrategi om å bruke teknologi for å tilby kundene flere og bedre valg. Vi har blitt imponert av grunnleggerne og hva de har oppnådd på en relativt kort periode. Kinnevik er godt posisjonert for å støtte teamet for å drive vekst i virksomheten, og vi gleder oss til å samarbeide med Kolonial.no for å nå sine mål.

Etter transaksjonen blir Kinnevik selskapets nest største aksjonær etter Rasmussen-familien fra Kristiansand som har investert 550 millioner i Kolonial.

Sjefen solgte

En av de som solgte aksjer til Kinnevik, var Kolonial-sjef Munthe-Kaas. 

-I denne runden solgte jeg aksjer for cirka én million kroner, så det er en veldig liten del av min totale beholdning, sier han. 

Basert på dagens verdsettelse eier Munthe-Kaas nå aksjer for om lag 200 millioner kroner, og beholdningen hans har dermed steget med nærmere 50 millioner kroner i verdi siden i fjor sommer. I følge Finansavisen har han realisert aksjer for rundt 11 millioner kroner siden 2016.

Stort tapssluk

Selv om verdien av Kolonial.no har skutt i været de seneste årene, viser regnskapet store tap. Samlet har nettmatbutikken tapt 411 millioner kroner siden oppstart i 2013, hvorav underskuddet var på én kvart milliard i fjor. 

-Når kommer dere til å begynne å tjene penger?

-Det er fortsatt uvisst og tankene rundt det holder vi hemmelig inntil videre, sier Munthe-Kaas til Finansavisen.