Børs og finans

- David mot Goliat

Sunnmøring vinner mot Aker i retten

Amerikanske patentmyndigheter har slått fast at krill-patenter tilhørende Aker Biomarin er ugyldige.

Stig Remøy. Foto: Rimfrost

Stig Remøy. Foto: Rimfrost

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
16. august 2018 - 10.22

Amerikanske patentmyndigheter har slått fast at krill-patenter tilhørende Aker Biomarin er ugyldige.

Det skriver Rimfrost i en pressemelding. 

Kjennelsen i det amerikanske Patent Trial and Appeal Board (PTAB) kommer etter behandlingen av en klage fra Rimfrost AS, et norsk bioteknologiselskap som produserer krillolje.

- Dette er en gledelig nyhet. Ingen rettslige prosesser i USA har gått Akers vei knyttet til patenter, og det betyr at den usikkerheten Aker Biomarine har forsøkt å skape omkring Rimfrost produkter og leveranseevne nå er ettertrykkelig tilbakevist, sier hovedeier Stig Remøy i Rimfrost AS.

Dersom Aker Biomarine ikke ber om fornyet høring eller anke, vil kjennelsen bli rettskraftig og godkjennelsen av patentene vil bli trukket tilbake.

Les også: Aker vil vurdere å anke saken mot Rimfrost

Stigende etterspørsel

Rimfrost, som har hovedkontor i Fosnavåg på Sunnmøre, er en av verdens største produsenter av krillprodukter, og det amerikanske markedet er et av de viktigste for selskapet.

- Fra 2017 har vi opplevd en formidabel vekst i salget av våre krillprodukter. Kvaliteten på produktene er spesielt høy, og vi er leveransedyktig selv i et marked med sterkt stigende etterspørsel. For oss har det vært viktig å få satt et punktum for sakene i USA, hvor vi hele tiden har vært sikre på at utfallet ville bli det som nå er PTABs konklusjon, sier Remøy.

Flere patenter

De to Aker-patentene som amerikanske myndigheter nå har underkjent, ble brukt av Aker mot Rimfrost i et søksmål som ble fremsatt for retten i Delaware og i U. S. International Trade Commission (ITC). Akers ITC-søksmål inneholdt også flere andre patenter for krillproduksjon og -produkter som Rimfrost hele tiden har hevdet var ugyldige og som Aker hadde tilegnet seg på feilaktig grunnlag.

Aker valgte å trekke søksmålet i ITC, og saken der ble avsluttet til Rimfrosts tilfredshet i mai 2017.

Selv er Remøy lettet over at også saken i PTAB er blitt brakt til en avslutning, og i Rimfrosts favør.

- Vi har tidvis følt oss som en David mot Goliat. Det har kostet tid, krefter og penger som vi gjerne skulle brukt til andre ting. Da er det godt å se at en David også kan vinne frem i våre dager, sier Remøy.