Børs og finans

Sjømat-rally trosser nedgang

Toppnoterings-bonanza for sjømataksjer på rød børs

Ved børsslutt torsdag endte hovedindeksen ned - sjømataksjer slo rekord etter rekord. 

Oslo børs. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Oslo børs. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
2. august 2018 - 16.31

Ved børsslutt torsdag pekte pilene ned på Oslo Børs. 

Hovedindeksen endte ned 0,22 prosent til 892,46 poeng, og totalt ble det omsatt aksjer og egenkapitalbevis for over 4,1 milliarder kroner. 

Brent-oljeprisen steg 0,44 prosent til 72,71 dollar per fat, samtidig som den amerikanske lettoljen (WTI) er i skrivende stund opp 0,56 prosent til 68,04 dollar per fat.

Toneangivende Europa-børser fulgte samme trend som i Oslo. DAX 30 i Frankfurt gikk ned 1,66 prosent. I Paris gikk CAC 40 ned 0,8 prosent, mens i London gikk FTSE 100 ned 1,1 prosent. 

Ellers snudde de største noterte selskapene ned, men nedgangen ble motvirket av rekordstor oppgang i sjømatsektoren. 

Rekordstor oppgang i sjømat

Sjømataksjer, med Marine Harvest og SalMar i spissen, bidro mest til oppgangen i juli, og fortsetter denne trenden til nye høyder inn i august. 

Oslo Børs sjømatindeks endte opp to prosent til 1.407,69 poeng. Minutter før børsslutt traff sjømatindeksen 1.410,98, som er ny intradag-rekord. 

Marine Harvest fulgte strømmen og fisket seg til en toppnotering, opp over to prosent til 184,55 kroner.

Marine Harvest endte opp 1,86 prosent til 183,9 kroner.

SalMar traff også toppnotering på 436,80 kroner, opp over fire prosent i løpet av dagen. SalMar-aksjen steg 4,02 prosent til 435 kroner ved børsslutt torsdag. 

Salmones Camanchaca la på seg hele 3,17 prosent til 65 kroner, som er høyeste sluttnoteringen noensinne for aksjen. 

The Scottish Salmon Company endte opp 4,51 prosent til 12,75 kroner, men klarte akkurat ikke å nå intradag-rekorden på 13,15 kroner.

Bakkafrost traff også ny toppnotering, etter aksjen endte opp 2,78 prosent til 517,5 kroner. 

All-time high på Oslo Børs torsdag

TGS snur opp etter kvartalstall

TGS Nopec meldte i dag om et resultat etter skatt på 46,3 millioner dollar i 2. kvartal 2018, mot 9,6 millioner dollar i samme periode i fjor.

Ifølge TDN Direkt var det ventet et resultat på 36 millioner dollar.

Driftsinntektene beløp seg til 157,8 millioner dollar, sammenlignet med 107,7 millioner dollar i 2. kvartal 2017. Her var det ventet 158 millioner dollar.

Selskapet opplyser at utsiktene fortsettes å bedres, men peker samtidig på at markedet forventes å forbli volatilt på kort sikt.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets tror det mest vesentlige under kvartalspresentasjon var TGS' tydelige kommunikasjon om at de vurderer å øke utbyttet, grunnet en sterk balanse, skriver TDN Direkt. Resultatet ble ellers som ventet før amortiseringer.

- Inntektene var allerede kjent, men det var et annet forhold mellom late sales og prefunding enn ventet. Late sales var høyere enn konsensus, men guidingen for andre halvår forblir uendret, sier Gjøen til TDN Direkt, som mener at TGS er relativt optimistiske til tross for usikkerhet knyttet til når oljeselskapene begynner å øke sine investeringsbudsjetter.

Gjøen påpeker at TGS har utvist lignende optimisme på de seneste kvartalspresentasjonene, og at også deres markedskommentarer denne gang styrker troen på en oppgang. TGS-aksjen stabiliserte seg rundt en oppgang på om lag én prosent i dagens handel, noe Gjøen mener er en relativt bra oppgang, gitt fall i andre oljerelaterte aksjer og oljepris.

DNB Markets finner få overraskelser i kvartalsrapporten og venter ikke å gjøre store endringer i sine estimater. Selv om driftsresultatet var over konsensus, noterer meglerhuset at dette primært var relatert til "non-cash"-poster og at konsensus dessuten hadde få bidrag denne gangen.

SEB påpeker i likhet med Gjøen i sin oppdatering at omsetningsmiksen var litt mer gunstig enn ventet, blant annet med en vekst på 73 prosent i late sales år over år, ifølge TDN Direkt. 

TGS-aksjen endte opp 1,38 prosent til 315,5 kroner. 

Bank of England

Bank of England har i dag hevet styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent, ifølge en pressemelding fra sentralbanken. Det var som ventet.

Tar opp dekning i Hydro

Credit Suisse tok i dag opp dekning på Norsk Hydro med "outperform", og kursmål på 64 kroner pr aksje, melder TDN Direkt.

Meglerhuset skrev at Hydro så langt i år har prestert dårligere enn sine konkurrenter, drevet av forstyrrelser i Brasil og den påfølgende effekten på resultatene på kort sikt, og tror dette utgjør et attraktivt kjøpstidspunkt.

Meglerhuset ser forstyrrelsene i Brasil som midlertidige, og ser derfor et løft i resultatene i 2019. I tillegg ser selskapet prisdrevet oppside fra eksponering mot aluminium, som meglerhuset mener er et marked i strukturell bedring.

Norsk Hydro-aksjen endte ned 1,36 prosent til 45,13 kroner. 

Vinnere og tapere

Idex topper vinnerlisten i dag, etter aksjen steg 9,32 prosent til 5,63 kroner. Fred. Olsen Energy er også i det gode selskap, etter aksjen klatret 6,82 prosent til 7,285 kroner. 

Element-aksjen er dagens taper, ned 9,4 prosent til 2,41 kroner.