Børs og finans

Trygve Hegnar: Elon Musks problemer

Markedet tror åpenbart ikke på prisingen, og J. P. Morgans kursmål på 195 dollar sier mye.

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen / Trygve Hegnar
26. august 2018 - 00.01

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 23. august 2018

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) hadde i 2. kvartal en avkastning på 167 milliarder kroner, men intet av dette kom fra Tesla hvor oljefondet har aksjer for 2 milliarder kroner (eierandel på 0,48 prosent).

At aksjeposten ikke er større, kan vi og fondet være glade for, for aksjekursen er under press.

Tirsdag steg imidlertid Tesla-kursen med 4 prosent til 322 dollar, og det kom samtidig med at J. P. Morgan spådde et kursfall til 195 dollar.

Mange, herunder forvalter Jan Petter Sissener, har shortet Tesla, men shorterne lever farlig fordi uttalelser fra Musk kan drive aksjen opp eller ned over natten.

Noe av det som er spesielt skummelt, er at Elon Musk forteller at han bare sover tre til fire timer pr. natt, og at han tidvis må flytte inn på kontoret for å arbeidet unna. Det gir neppe bedre beslutninger og valg.

Elon Musk kjørte aksjekursen opp da han på Twitter lanserte ideen om å ta Tesla av børs til kurs 420 dollar, og samtidig hevdet at han hadde finansieringen på plass. Et ganske stort løft i et selskap som da verdsettes til 600 milliarder kroner.

Markedet tror åpenbart ikke på prisingen, og J. P. Morgans kursmål på 195 dollar sier mye.

På toppen av prisingen og søvnproblemene kommer at de amerikanske børsmyndighetene (SEC) har startet undersøkelser av Tesla-sjefens uttalelser, og der er det to forhold: For det første påstanden om at finansieringer av privatiseringen er på plass og for det andre spørsmålet om etterpåfølgende haussing av aksjen er markedsmanipulasjon. Hvis finansieringen ikke var på plass, snakkes det om investorbedrageri, og kursmanipulasjon gir også lange fengselsstraffer i USA.

I første omgang har Elon Musk forsvart seg med at han har hatt samtaler med representanter for Saudi-Arabias statlige fond (PIF), og de har, i tillegg til kjøp av aksjer for 2 milliarder dollar i Tesla (3 prosent av Tesla), angivelig sagt at de ønsker å delta i en privatisering av Tesla.

Det er en helt annen policy enn det det norske oljefondet har, for de vil normalt selge seg ut hvis et selskap tas av børsen. Noe som høres ut til å være en god forvaltningsstrategi.

Musk eier selv 20 prosent av Tesla, og det er andre større eiere som kan tenkes å bli med videre, så kanskje trenger Musk og de andre «bare» å skaffe 300 milliarder kroner.

Problemet at ingen, heller ikke Saudi-Arabia, ser ut til å ha gitt bindende tilsagn om finansiering.

Elon Musks påstand om sikret finansiering kan altså ha vært en bløff.

Men Musk forteller at han har både finansielle og juridiske rådgivere på plass, og privatiseringsplanen går videre. Derfor hoppet aksjekursen 4 prosent tirsdag.

Men det er lite trolig at SEC vil godta at denne typer transaksjoner kan offentliggjøres på Twitter. Denne type informasjon må være bred og ikke-ekskluderende, sier en tidligere SEC-advokat.

Man skal ha gode nerver for å shorte Tesla-kursen. Det har Sissener.

Les også: Elon Musk har ombestemt seg