Børs og finans

USA kan snart være Norwegians viktigste marked

Amerikanerne flokker til Norwegians økende antall flyavganger. Snart tjener flyselskapet mer på ruter fra USA enn fra Norge.

Artikkel av: Are  Strandli
20. august 2018 - 12.48

- Det stemmer at stadig flere amerikanere velger å fly med Norwegian, bekrefter kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian overfor Hegnar.no.

USA blir et stadig viktigere marked for det Bjørn Kjos-ledete flyselskapet.

I andre kvartal økte selskapets driftsinntekter fra reiser som har utgangspunkt i USA med hele 107 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Totalt beløp de USA-baserte driftsinntektene seg til vel 1,9 milliarder kroner i kvartalet, noe som er rett bak de Norge-baserte driftsinntektene som var på rett under 2,2 milliarder kroner etter en beskjeden økning på kun 5 prosent.

- Det skyldes at vi har et godt tilbud med over 60 ruter til flere spennende reisemål i Europa, ikke bare i Skandinavia, men også Roma, Barcelona, Madrid, Paris, London og Amsterdam, for å nevne de største, forklarer Sandaker-Nielsen.

Kommunikasjonssjefen forteller at Norwegian nå øker til tre daglige avganger mellom New York og London.

- Det sier litt om hvor stor etterspørselen er etter gode priser og hyggelig service på transatlantiske flygninger, sier han.

Norwegian venter ikke at den solide etterspørselsveksten skal avta med det første, snarere tvert imot.

- Vi forventer at USA-trafikken vil øke betraktelig i tiden framover, sier Sandaker-Nielsen.

Med høyere kapasitet, høyere etterspørsel og drahjelp fra en stadig sterkere amerikansk dollar, er det mye som tyder på at USA kan passere Norge som det mest inntektsgivende markedet allerede i inneværende kvartal.

Les også: Denne flyruten drar inn de største inntektene

Milliardeffekt

Selv om en sterkere amerikansk dollar gjør at stadig flere amerikanere finner veien om bord på Norwegians flyvninger til Norge og Europa, har det også en negativ effekt.

På fire måneder har den norske kronen svekket seg med 9,7 prosent mot dollaren.

Det skyldes blant annet frykt for en global handelskrig og den siste tids uro rundt Tyrkia som gjør at investorene velger å flykte til såkalte trygge havner, noe dollaren er regnet som.

Norwegian har betydelige kostnader i dollar, og små endringer i dollarkursen får derfor stor effekt på resultatet.  

Av den seneste kvartalsrapporten fremgår det at dersom kronen faller med én prosent mot dollaren, gir det en negativ resultateffekt på 163 millioner kroner. 

De siste måneders kronestyrking på nær 10 prosent betyr derfor isolert sett en negativ resultateffekt på om lag 1,6 milliarder kroner.

Les også: Stor interesse for verdens lengste flyrute