Børs og finans

Buffetts regel: - Vær redd når andre er grådige

Buffet brukte en enkel regel da han kjøpte aksjer under finanskrisen i 2008. Investorlegnden mener fortsatt investorer kan bruk den ti år etterpå. 

Warren Buffett. (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Warren Buffett. (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Artikkel av: John Inge Seljehaug
16. september 2018 - 08.46

Ti år har gått siden den amerikanske storbanken Lehman Brothers gikk konkurs - og finanskrisen traff verdensmarkedene med full styrke.

To uker senere falt verdien på det amerikanske aksjemarkedet 1,2 billioner, da Dow-indeksen 29. september raste 778 poeng, nesten syv prosent.

Omtrent samtidig gikk Warren Buffett ut og proklamerte han kjøpte amerikanske aksjer. Berkshire Hathaway gjorde også store investeringer i løpet av krisen for å støtte General Electric and Goldman Sachs.

Ifølge CNBC fulgte investorlegenden en enkel regel, som han fortsatt mener har verdi ti år senere.

- En enkel regel dikterer at jeg kjøper: vær redd når andre er grådige, og vær grådige når andre er redd, sier Buffett ifølge CNBC.

Han mente at den langsiktige verdien av nyskapende amerikansk virksomhet ville fortsette å vokse, til tross for kortsiktige smerter i løpet av den pågående krisen.

- Selv om markedene generelt er rasjonelle, gjør de noen ganger galne ting. Å gripe mulighetene som tilbys krever ikke stor intelligens, en grad i økonomi eller en kjennskap til Wall Street-sjargong som alfa og beta, skrev han i 2018 i sitt aksjonærbrev.

Buffet advarer investorer til å la seg skremme av dårlige nyheter.

- Kort sagt, dårlige nyheter er en investors beste venn. Det lar deg kjøpe et stykke av USAs fremtid til en «marked-down»-pris, forklarer Buffett, ifølge CNBC.

Strategien var imidlertid ikke perfekt, innrømmer Buffett, ettersom markedet fortsatt å forverre seg i 2009. 

- Det var riktig i et langsiktig perspektiv, men var «way off» for fire-fem måneder minst, sa han i et intervju med CNBC