Børs og finans

- Einar Aas ble for stor for markedet

- Det er helt utrolig. Det skal ikke skje, mener professor.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
15. september 2018 - 10.45

Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet.

Hovedårsaken viser seg å være en sjelden utvikling i forholdet mellom tyske og nordiske kraftpriser.

- Mandag 10. september kom det en rekke værmeldinger med masse nedbør som gav et kraftig prisfall i det nordiske kraftmarkedet, sier en kilde med førstehånds kjennskap til kraftmarkedet til Finansavisen.

- Einar Aas ble for stor for markedet. Han nærmest ble markedet. Det skal ikke skje. Børsen skal ikke tillate at noen blir så store at de ikke klarer å komme seg ut i tide, med mindre de har ubegrenset kapital sier Thore Johnsen, professor i finans ved Norges Handelshøyskole, til DN.

- Jeg sitter igjen med to spørsmål: Hvor var clearingsentralen og hvor var posisjonsgrensene. Clearingsentralen skal være sikkerheten i markedet. De skal sørge for at det alltid er penger for å dekke opp tapet for dagen før. Pengene kom inn fra Aas, men det var ikke nok, sier Johnsen videre.

Finansprofessoren forteller til DN at det er clearingsentralens oppgave å passe på at traderne ikke går for høyt på banen.

- Her er det én person som har tatt ut nesten all kapital fra clearingsentralen. Det er helt utrolig, sier han.