Børs og finans

Economic Outlook

Nå spår Nordea-økonomene kraftig vekst

Oljeinvesteringene snur fra en flat utvikling til kraftig vekst, ifølge Nordea-økonomene.

Foto: Lukasz Z / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Lukasz Z / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
5. september 2018 - 09.04

Oljeinvesteringene ser ifølge sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Johannes Bruce ut til å ha bunnet ut, og i år blir det etter alt å dømme igjen forsiktig vekst i investeringene. Det går frem av Nordea Markets' nye utgave av konjunkturrapporten, Economic Outlook.

«Ny teknologi og kraftige kostnadskutt har gjort de fleste kjente, mulige feltutbygginger lønnsomme ved dagens oljepris og vi regner med at investeringene vil øke langt mer i 2019 og 2020», skriver han i rapporten.

Sjeføkonomen mener markedene for bedrifter som eksporterer oljeutstyr og tjenester antagelig også er i ferd med å snu etter noen år med kraftig fall.

«En svak krone vil i tillegg bety at norske oljeleverandører kan vinne markedsandeler både ute og hjemme. Oljeleverende næringer kan igjen bli en vekstmotor», skriver Bruce.

Oljeinvesteringene i 2019 spås i rapporten opp 10 prosent.

At oljeinvesteringene vil stige fremover, mener Nordea-økonomene betyr en solid inntjeningsvekst og økt optimisme i husholdninger og næringsliv, som vil føre til økt forbruk og høyere fastlandsinvesteringer.