Børs og finans

Ragnhild Wiborg ser faresignaler

Ragnhild Wiborg & co tjente grovt på finanskrisen. Nå ser hun faresignaler igjen.

Ragnhild Wiborg - Foto: Finansavisen

Ragnhild Wiborg - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Øystein Byberg
12. september 2018 - 08.34

Ragnhild Wiborg var investeringsdirektør i hedgefondet Concepio da finanskrisen inntraff i 2008. Hun hadde sett faresignalene og posisjonert seg for børsfall, noe som gjorde 2008 til et av hennes beste år.

– Jeg hadde trodd det skulle det falle, men at det skulle falle så mye var et sjokk. Dessverre er vi der at den globale gjeldsgraden ikke har endret seg, bare flyttet på seg, sier Wiborg til DN.

Det er massive tilbakekjøpsprogrammer som har gjort at sentralbankene sitter som eiere av både stats- og selskapsgjeld. 

– I kjølvannet av finanskrisen har man skjerpet regulering av bankene, men det er ikke nødvendigvis der vi kommer til å se problemene. Sentralbankene har gjennom sine tiltak satt renten til null og har ikke så mange verktøy å bruke om man skulle komme i en slik situasjon igjen, sier investoren.

Gjeldsgraden i verden har aldri vært høyere, påpeker Wiborg overfor DN.

Hun mener det kan det skjule seg en ny, lignende subprimeskandale i det kinesiske gråmarkedet. Dette kan få mange effekter også utover Kina.

– På tross av Donald Trump, er vi en global verden. Ut fra både verdsettelsen på børsene, gjeldsgraden i verden og alle utspill mellom USA og Kina, så er det klart at risikoen er høy for at det kan skje ting igjen, sier Wiborg.