Børs og finans

USA setter opp renten

Fed har allerede hevet styringsrenten to ganger i år, og Jeremy Klein, sjefsstrateg i FBN Securities, mener Fed vil hinte til flere løft. 

Foto: AP Photo/Richard Drew, File

Foto: AP Photo/Richard Drew, File

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
26. september 2018 - 20.00

USAs Fed har i dag løftet renten med 25 basispunkter til intervallet 2,00 til 2,25 prosent. 

Styringsrenten var sist ved dette nivået i april 2008, og representerer det åttende løftet siden sentralbanken begynte normaliseringsprosessen i desember 2015. 

Se pressekonferansen LIVE

Pressemeldingen

Les også: Wall Street følger nøye med på dagens nyheter fra denne mannen

Forventninger

- At den amerikanske sentralbanken hever renten for 3. gang i år og åttende gang hittil, har vært en «done deal» lenge, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i dagens rapport fra Nordea Markets.

Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også at renteoppgangen var som forventet, og tror ikke på noe drastisk påvirkning. 

- I markedene er en slik renteoppgang fullt ut priset inn, så beslutningen om en renteøkning kommer ikke til å rokke markedene, skriver seniorøkonom Aamdal i dagens rapport fra DNB Markets.

Fed har allerede hevet styringsrenten to ganger i år, og Jeremy Klein, sjefsstrateg i FBN Securities, mener Fed vil hinte til flere løft. 

- Videre vil Jerome Powell og hans kolleger vil antagelig signalisere utvetydig at de har tenkt å gjøre det igjen om tre måneder, mener Klein. 

- Omskrivningen av bedrifts- og individuelle skattereguleringer, sammen med inflasjonen som samsvarer sentralbankens offentliggjorte mål, fortjener et løft til, avsluttet Klein. 

Utsikter

Ifølge sentralbankens prognoser, er det ventet noe oppgang i PCE-inflasjonen, men konsensus peker på at den vil ligge noe stabilt rundt to prosent. 

Arbeidsledigheten er ventet å falle videre frem til 2020, men vil ta seg opp mot om lag 4,5 prosent på lang sikt. 

Videre skriver sentralbanken at BNP vil fortsette oppgangen ut 2018, men vil avta ned til to prosent frem til 2021.

Sammen med renteløftet har sentralbanken viet seg til enda en økning før slutten av året og tre til i 2019. 

Prognosene for USAs økonomi og rentebanen

Mindre imøtekommende

Det siste skrittet i normaliseringsprosessen, sammen med rentehevingen, kom også med onsdagens uttalelse, der komiteen droppet språk som at "pengepolitikkens holdning forblir imøtekommende". 

Markedet har fulgt tett med for å se om uttrykket ville bli skjært ut etter at medlemmene hadde opplyst på møtet i august at det snart ville være tid for å gjøre det. Fjerning av ordet "imøtekommende" kan sees som en haukete steg av en komité som har forsøkt å forsikre investorer om at det ville fungere som et "backstop" i tilfelle økonomiske eller markedsmessige forhold ble forverret. 

Komiteen indikerte også at det er sannsynlig at styringsrenten vil forbli over hva de betegner som den langsiktige, nøytrale renten, som er hverken restriktiv eller stimulerende.