Børs og finans

Setter Norges Bank opp renten?

Bruce: - Jeg tror de kan gå fortere frem

10 av 10 renteeksperter tror ikke Norges Bank hever renten på rentemøtet førstkommende torsdag. 

Erik Bruce. Faksimile HegnarTV

Erik Bruce. Faksimile HegnarTV

Artikkel av: Eline Hvamstad
23. oktober 2018 - 08.44

Sjefsanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, sa da han gjestet HegnarTV og HegnarPodden mandag at mars peker seg ut som neste rentehevingstidspunkt.

- Det er lenge til?

Ja, Norges Bank la veldig vekt på det sist at de går gradvis frem. De er usikre på hvordan det er å sette opp norske renter, når det ikke skjer noe med rentene rundt oss, sier Bruce.

Han peker på at eurolandene ligger flatt, men at den svenske Riksbanken trolig kommer til å sette opp renten på nyåret eller allerede i desember.

- De vil gå gradvis frem. Se effekten på kronen også er de nok litt usikre på boligmarkedet, og hvordan det vil reagere.

Trygve Hegnar skyter inn fra siden at Norges Bank har signalisert at de vil øke renten seks ganger til utgangen til 2021, og at styringsrenten da vil stå i 2,25.

- Det er en veldig forsiktig utvikling, sier Hegnar.

- Jeg tror de kan gå fortere frem, fordi norsk økonomi skal gå bedre i de årene som kommer. Så tror jeg også etter hvert at ESB vil sette opp renten, Riksbanken vil sette opp renten og FED er jo langt på vei allerede.

Programleder Stein Ove Haugen peker på at det er langt fra nullrenten i ESB, og Riksbankens minus 0,5 opp til Norges 0,75.

- Jada, men jeg tror valutamarkedet ser mer på endringen i rentedifferansen. Det har akseptert at Norge er høyrenteland i forhold til ESB og Riksbanken, men det hjelper for valutamarkedet om også de setter opp, sier Bruce.

NB! Husk at du kan abonnerer på HegnarPodden i iTunes, SoundCloud og Spotify.

Mer rentepolitikk – og hva vi kan vente oss av Norges Bank og norsk kroner, får du ved å klikke deg inn på podcasten under: