Børs og finans

Carnegie-analytiker: Forståelig at aksjekursen har falt

Oslo Børs tynges blant annet av Norwegian torsdag, som har lagt frem trafikktall.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. oktober 2018 - 14.35

Sammenlignet med samme måned i fjor hadde Norwegian en passasjertrafikkvekst (RPK) på 31 prosent i september og en yield på 0,38 kroner tilsvarende en nedgang på tre prosent.

Les også: Norwegian økte med 9 prosent

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie mener ifølge TDN Direkt trafikktallene var litt på den svake siden, og at det kan skyldes svakere billettsalg.

- Det var litt dårligere enn vi ventet, som var omtrent flatt, eller ned 0,3 prosent for å være nøyaktig. På alt det andre var vi tålelig på linje. Så det er vel å lese ut av tallene at det er litt svakere utvikling i billettprisene enn det vi hadde håpet på, sier han til nyhetsbyrået.

Analytikeren påpeker også at den svake yielden kan henge sammen med lengre flygninger, og mener at dagens kursfall er relativt berettiget i lys av den svake utviklingen i det siste.

- Du kan si at det kanskje var noe lengre flydd distanse som leder til litt lavere yield, men så har man samtidig fått mye drahjelp av valuta, så det er nok en litt svakere utvikling i yielden. Så det er i og for seg forståelig at aksjekursen har falt, men så vil jeg samtidig si at den har falt mye i etterkant av at Ryanair og Easyjet har vært ute og kommunisert til markedet, sier han til TDN Direkt.

- Må bevise

Nå som trafikktallene for 3. kvartals siste måned er ute, er den største delen av flyselskapets omsetning dermed kjent. Rasch-Olsen vil dermed følge nøye med på enhetskostnadene når Norwegians rapport for 3. kvartal publiseres 25. oktober.

- Det eneste man ser fra utsiden gjennom et kvartal er valuta og oljepris, som har gått litt mot dem, men det er jo enhetskostnaden ekskludert drivstoff som betyr noe, og den var jo ned i 2. kvartal og det er den de må bevise fortsetter ned nå i 3. kvartal, sier han avslutningsvis.