Børs og finans

Clarksons Platou: Markedet er bedre

Forrige uke ble en tøff uke for aksjer, men det underliggende shipping-markedet er bedre, ifølge Clarksons Platou.

Foto hentet fra Flex LNGs rapport for 4. kvartal 2017.

Foto hentet fra Flex LNGs rapport for 4. kvartal 2017.

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
15. oktober 2018 - 13.34

«Til tross for korreksjonen i aksjemarkedet forrige uke, snudde det underliggende shippingmarkedet til det bedre», heter det fra Clarksons Platou i en fersk oppdatering.

Spotratene for TFDE-skipene har ifølge meglerhuset hoppet 45.000 dollar per dag på ukebasis til 145.000 dollar. 

Styrkingen skyldes sterk LNG-volumvekst fra blant annet Ichthys og Yamal 2, samt at tilbudssiden har vært stram som følge av at slutninger for perioder på over flere måneder er blitt gjort, da ingen ønsker å ha booket for lite tonnasje inn i vinteren.

Clarksons Platou venter i rapporten at ratene vil ligge over 100.000 dollar per dag en stund, selv om fremleie av kontraherte skip kan komme til å bli mer fremtredende og ta noe ut av de nåværende ratene.

Flex LNG, med største aksjonær John Fredriksen-eide Geveran Trading Co i spissen, stiger 1,8 prosent i dagens handel.

Bunnen passert

Ellers har tankmarkedet løftet seg den seneste tiden, og Pareto Securities mener ifølge TDN Direkt man nå med sikkerhet kan si at bunnen er passert.

Innhentingen er ifølge meglerhuset drevet av gunstige oljemarkedstrender og fortsatt skraping, i tillegg til at stigende stålpriser og mer komfortable verft resulterer i økende nybyggspriser, som til slutt vil presse opp annenhåndsverdiene.

De siste fire ukene har man sett en trend der de amerikanske råoljelagrene har steget betydelig ved hver ukentlige EIA-måling, og normalt er lagerbygging assosiert med bedre markedsforhold for råoljetankere.

TCE-ratene på AG-Korea-ruten har i samme periode ifølge slutningslister fra Fearnleys løftet seg med om lag 21.400 dollar til 34.100 dollar, skriver TDN Direkt.

Press på ratene

Slutninger for november-programmet har nå ifølge Clarksons Platou begynt å komme inn, og har ført til noe oppadgående press på ratene.

Pareto på sin side venter ifølge nyhetsbyrået at det positive momentet vil fortsette å bygges inn i 2. halvår 2019 og 2020, og viser til at det fortsatt er for mange gamle skip i den globale flåten, ordreboken faller, og at amerikanske råoljeeksport ventes stige betydelig neste år.