Børs og finans

Danske Bank jekker opp oljeinvesteringene

- Oljeoppgangen går inn i ny fase.

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
2. oktober 2018 - 09.15

Danske Bank slipper tirsdag sin kvartalsvise konjunkturrapport Nordic Outlook.

- Vi ser nå klare tegn til økende optimisme i oljesektoren, og har oppjustert våre anslag for oljeinvesteringene neste år. Dermed bekreftes signalene om at oppgangen i oljesektoren er i ferd med å gå inn i en ny fase der investeringer i nye prosjekter i større grad komplementerer feltutbyggingene, sier sjeføkonom Frank Jullum i en kommentar av rapporten til Hegnar.no.

- Ser stramt ut

Han synes det er interessant å merke seg at arbeidsmarkedet ser stramt ut, selv om ledigheten ikke faller like mye lenger.

- Antall ledige stillinger i Norge steg til 68.700 i 2. kvartal, noe som er over 9.000 flere enn året før. Sammenligner man dette med bruttoledigheten, det vil si antall ledige samt arbeidsmarkedstiltak, er det nå 1,18 arbeidsledige per ledig stilling i Norge. Dette er det laveste forholdstallet vi har sett siden 2. kvartal 2011, fortsetter sjeføkonomen.

- Samtidig varsler 53 prosent av bedriftene i oljerelaterte bransjer nå om kapasitetsproblemer, legger han til.

Tror Olsen skal slite

At Norges Bank økte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent på rentemøtet i september var svært ventet.

- Samtidig publiserte Norges Bank en rentebane som tilsier «gradvise renteøkninger» i årene fremover, på grunn av usikkerheten knyttet til effektene av renteøkninger etter flere år med lav rente. Analysene i dagens rapport indikerer at denne balansegangen kan bli en utfordring for Norges Bank, avslutter Jullum overfor Hegnar.no.