Børs og finans

- De viktigste driverne bak lavere aksjekurser

Nordea Markets-strateg om viktige hendelser.

Foto: BEST-BACKGROUNDS / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: BEST-BACKGROUNDS / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
24. oktober 2018 - 08.22

Aksjemarkedet startet dagen kraftig ned tirsdag, men kjøperne dukket etterhvert opp og dagen endte kun ned 0,6 prosent på S&P500. 

Les også: Solid snuoperasjon på Wall Street

«Høyere renter presser både marginer og verdivurderinger og har vært en av de viktigste driverne bak lavere aksjekurser», skriver strateg Lars Mouland i Nordea Markets.

Han viser til at den amerikanske sentralbanken har signalisert at de ikke er veldig bekymret for uroen i aksjemarkedet og heller legger skylden på luftige verdsettelse.

«Sentralbankmedlem Raphael Bostic uttalte i går at banken ser for seg å fortsette med rentehevingene for å hindre at den amerikanske økonomien vokser av hengslene. President Trump er ikke like imponert over sentralbanken og sa i et intervju med Wall Street Journal at den muligens angrer på at han ga sentralbanksjefjobben til Jay Powell», fortsetter Mouland. 

Oslo Børs på sin side la bak seg en elendig tirsdag, hvor hovedindeksen smalt ned 2,2 prosent til 863,83.

Indeksen er dermed ned 8,9 prosent fra all time high-noteringen på 948,48, satt så sent som intradag 3. oktober i år.

Når kommer neste?

Riksbanken har i dag rentemøte, og Nordea-strategen mener renten blir holdt i ro.

«Det er mer spennende om de signaliserer at første renteheving kommer i desember eller om de venter til februar. Vi holder en knapp på desember», heter det fra Mouland.

Forventninger ned

Vi får også PMI for Eurosonen. Nordea Markets venter at noe svakere globale vekstforvetninger har trukket forventningen ned fra 54,2 i september til 53,9 i oktober.

«Fra USA får vi Beige Book, der vi får indikasjoner på om veksten i amerikansk næringsliv fortsatt er like sterk. To medlemmer av den amerikanske sentralbanken skal holde taler uten av vi venter så mye nytt derfra», skriver strategen i rapporten.