Børs og finans

- Den store nedturen nærmer seg

Aksjesjef Gaute Eie i ABG Sundal Collier tror markedet roer seg igjen før det virkelig smeller. 

Gaute Eie. Foto: Erling Yggeseth / Finansavisen

Gaute Eie. Foto: Erling Yggeseth / Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
12. oktober 2018 - 10.58

(Finansavisen): Aksjesjef i ABG Sundal Collier, Gaute Eie, tror markedet er inne i en korreksjon, og at det roer seg igjen før det virkelig smeller, skriver Finansavisen.

Det har de siste dagene vært knallrødt på børsene verden over, etter at Wall Street falt kraftig onsdag kveld. Oslo Børs hadde i går sin verste dag på to år, mens det i USA fortsatte nedover.

Fredag åpnet derimot Oslo Børs opp. Like før kl. 11 har imidlertid stemningen snudd igjen, og hovedindeksen er nå ned 0,19 prosent til 889,21.

- Alle små korreksjoner kan være starten på en stor nedgang, etter hvert som dominobrikkene begynner å falle. Nå har det kommet skumle signaler fra Asia, i tillegg til at amerikanske børser er ekstremt overpriset, sier Eie til Finansavisen.

- Nærmer seg

Eie viser ifølge Finansavisen til at markedet preges av spekulasjoner rundt handelskrig, renteoppgang og svekkelse i kinesisk økonomi.

- Det ligger det an til noen uker med volatilitet, og kanskje et børsfall på inntil 10 prosent, men jeg tror heller at det virkelig smeller når man ikke forventer det i den grad man gjør nå, sier aksjesjefen, som mener at det økonomiske fundamentet skal være betydelig svakere enn nå før det gir store utslag i aksjemarkedet.

- Verdensøkonomien har gått veldig bra veldig lenge, men når det snur kommer den store nedturen – og den nærmer seg. Det kan være den kommer nå, men i så fall skjer det litt ut av intet. Jeg tror det roer seg igjen før det smeller, sier Eie til avisen.

På oppløpssiden

Aksjesjefen sier til Finansavisen at han nå merker at flere og flere skjønner at man snart er inne i siste del av stigningen.

- Markedet er på oppløpssiden, så jeg ville ikke hatt kjempeovervekt i aksjer. Så det er ingen vits i å tro at det er store muligheter til å tjene penger i aksjemarkedet de neste årene. Det er altfor sent å kjøpe nå, påpeker Eie, og viser til at forholdet mellom risiko og avkastning er betydelig svekket.

- Aksjemarkedene kan ødelegge for seg selv, og systemer kan begynner å falle sammen hvis den negative spiralen begynner å gå inn i realøkonomien. Svekkede signaler kan bli selvforsterkende, og da kan det falle mellom 30 og 50 prosent, sier han til Finansavisen.