Børs og finans

Hydro-revansj på rød børs

Handelen var tung i hydrogen-aksje

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Artikkel av: Rune Tryti
5. oktober 2018 - 16.30

Det var nedgang på Oslo Børs fredag.

 Hovedindeksen falt 0,29 prosent til 927,22 poeng.

Totalt ble det omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,114 milliarder kroner.

Av tungvekterne falt blant annet Equinor 0,17 prosent og Yara falt 1,15 prosent, mens DNB steg 0,39 prosent.

Vi tar også med Next Biometrics som klatret seks prosent, og Norwegian som falt 2,9 prosent til 207,5 kroner

Norsk Hydro

Hydro fikk en liten revansj på børsen fredag, etter at aksjen har falt som en stein den siste tiden. Nedgangen skjedde etter at det tidligere denne uken ble kjent at Hydro må stenge produksjonen ved flere anlegg i Brasil.

- Det er helt åpenbart negativt at de må stenge ned Alunorte og bauksittgruven Paragominas. De mister inntektene, sa analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til Hegnar.no.

Aksjen steg 4,13 prosent til 43,83 kroner i fredagens handel.

Nel

Høyt på omsetningslisten finner vi hydrogen-selskapet Nel. Det ble en volatil dag for aksjen. På et tidspunkt var den opp rundt åtte prosent, mens ved stengetid sto den i 4,61 kroner, ned 1,24 prosent.

Det skjer etter at aksjen har steget nesten 20 prosent den siste uken. Oppgangen kommer uten selskapsspesifikke nyheter. Dog har nyhetsstrømmen vært positiv i det siste.

Tirsdag varslet for eksempel Nel om sin deltakelse i et tysk hydrogenkonsortium.

Aker BP

Aker BP falt 2,31 prosent etter at selskapet i dag tidlig la frem produksjonstall for tredje kvartal. Tallene viste at Aker BP produserte 150.600 fat oljeekvivalenter per dag i 3. kvartal 2018. 

Sparebank 1 Markets analytiker Teodor Sveen-Nilsen skrev i en oppdatering at produksjonen var om lag fire prosent under meglerhusets prognoser, melder TDN Direkt. 

-Produksjonen i tredje kvartal var skuffende og kan komme til å trigge diskusjoner rundt nedsiderisiko knyttet til selskapets helhetlige produksjonsguiding for 2018, skrev Sveen-Nilsen.

Ifølge TDN anser Pareto Securities oppdateringen som skuffende og forventer å redusere sine prognoser for helårsproduksjonen med to prosent.

SAS

2,68 millioner passasjerer fløy med SAS i september, 4,4 prosent flere enn i samme periode i fjor, skriver selskapet i en børsmelding.

Den regulære passasjertrafikken (RPK) steg 4,8 prosent, mens kapasiteten (ASK) steg 2,4 prosent.

Kabinfaktoren steg dermed 1,8 prosentpoeng til 78,0 prosent sammenlignet med september i fjor.

Inklusive chartertrafikken fraktet SAS 2,85 millioner passasjerer i september, og oppnådde en kabinfaktor på 79,1 prosent.

Tallene ble godt tatt imot av markedet, og aksjen endte opp 1,17 prosent.

Shelf Drilling

Shelf Drilling har fredag, gjennom et datterselskap, inngått en to-års kontrakt for Key Singapore med Eni S.p.A. Jack-upen skal brukes i Adriaterhavet i Italia, skriver selskapet i en melding.

Kontrakten inkluderer en ett-årig opsjon med planlagt oppstart mellom mai og juli 2019.

Key Manhatten, en annen jack-up-rigg, har fått ny kontrakt gjennom en forlengelse av den pågående kontrakten med Eni S.p.A. Den nye kontrakten går frem til 2021. Key Manhatten har vært på kontrakt hos Eni siden 2010.

Aksjen falt forsiktige 0,36 prosent til 57,81 kroner.

NRC

NRC har fredag blitt utnevnt til en kontrakt for rehabilitering av Storgata i Oslo, med en kontraktsverdi på 360 millioner kroner.

Kontrakten vil omfatte arbeid innen spor, elektro og grunnarbeid, og arbeidet vil starte i november 2018 og ventes ferdig i juli 2021.

NRC-aksjen la på seg 0,86 prosent.

Oljeprisen

Ved børsslutt i Oslo var Brent-oljen opp 27 cent til 84,85 dollar, mens lettoljen var opp 41 cent til 74,74 dollar.

DNO falt 0,33 prosent. Fred Olsen Energy fortsatte nedturen, og falt 4,03 prosent.