Børs og finans

- Kan bidra til å bedre stemningen i aksjemarkedet

Uroen og usikkerheten i markedet er ikke over helt ennå, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
26. oktober 2018 - 08.57

«Det har svingt bra på aksjemarkedene i det siste» skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i morgenrapporten.

I går løftet Wall Street seg mye opp på sterke resultattall, fra blant annet Twitter og Microsoft. S&P 500 var opp hele 1,9 prosent etter å ha falt med tre prosent dagen før.

«Gårsdagen brakte den amerikanske indeksen opp i pluss igjen for året samlet», skriver Olsen.

Økt risikoaversjon

Etter stengetid i USA kom det imidlertid svakere tall enn ventet fra Amazon og Alphabet, morselskapet til Google.

«Det bidro til økt risikoaversjon igjen, og til at oppgangen i USA ikke bidro til noe «relief» i Asia i natt. Der er det stort sett ned over hele fjøla», heter det fra sjeføkonomen.

I Hong Kong er Hang Seng er ned 0,9 prosent og i Kina er CSI 300 ned 1 prosent.

«Den kinesiske renminbien fortsetter å svekke seg, og vi har nå den svakeste valutakursen på ti år. Lange amerikanske renter kom også opp på dagen i går, men det svake risikosentimentet som ble vist i Asia i natt har brakt de ned igjen», skriver Olsen.

10 års amerikanske statsrenter står i skrivende stund i 3,09 prosent.

«Amerikanske aksjefutures peker ned med 0,6 prosent, så uroen og usikkerheten i markedet er nok ikke over helt ennå», mener Olsen.

Oljeprisen kom litt opp til 76 dollar per fat og kronen styrket seg gjennom store deler av gårsdagen, men har i løpet av natten igjen svekket seg.

Kan løfte stemningen

I dag vil det ifølge sjeføkonomen være mye fokus på amerikanske BNP-tall.

«Sterke tall i dag kan bidra til å bedre stemningen i aksjemarkedet. Veksten i 2. kvartal var på hele 4,2 prosent q/q årlig rate og ISM indikerer at veksten har holdt seg oppe siden da», skriver Olsen i Nordea Markets.

Tallet for 2. kvartal ble imidlertid hjulpet av midlertidige faktorer som høyere salg av blant annet soya-bønner til Kina.

«Salgene ble fremskyndet grunnet toll-satsene, som ikke var innfaset den gang, noe de er nå. Konsensus venter derfor en nedgang i veksten til 3,3 prosent årlig rate og 0,8 prosent q/q», skriver seniorøkonomen.

Han viser til at en vekst rundt 3¼ prosent vil være på linje med veksten i første halvår i gjennomsnitt, og fortsatt vesentlig over de fleste andre store økonomiene.