Børs og finans

Martin Mølsæter advarer: Her kan det smelle

– Det skremmer meg, for jeg vet at det kommer til å smelle en gang.

Martin Mølsæter. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Martin Mølsæter. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Øystein Byberg
11. oktober 2018 - 07.50

Martin Mølsæter startet fondet Saligia sammen med Øystein Stray Spetalen og Kjell Erik Eilertsen i oktober 2008.

– Da var vi ganske negative og gikk griseshort, sier Mølsæter, som sammen med kollegene veldig kjapt tjente halvannen milliard på raset i verdens aksjemarkeder, skriver DN. Fondet var imidlertid short for lenge, noe som betød at gevinsten forsvant.

Mølsæter mener en stor faktor bak finanskrisen var at bankene bare pøste på med penger inn i finansielle produkter med sikkerhet i råtne boliglån. Alt raknet da de underliggende verdiene forsvant.

Ifølge DN ser forvalteren lignende trekk i finansielle produkter i høyrentemarkedet; high yield-markedet.

Han mener det kan ligge en fare i børsnoterte fond; ETF-er. Disse er laget for handel i underliggende verdier, slik som for eksempel høyrenteobligasjoner. Her ETF-ene i enorme volumer. Disse er ofte mye større og likvide enn det underliggende høyrentemarkedet.

– Det er alltid litt skummelt når man lager produkter som er mye mer likvid enn det underliggende de er investert i. Investorene tror de har noe veldig likvid. Hvis mange skal selge samtidig, skaper det risiko for et likviditetssjokk, sier Mølsæter.

Når folk begynner å ta ut pengene sine, tar utstederne bare opp gjeld og håper at det ikke er så mange som gjør det, slik at de slipper å selge underliggende.

– Det skremmer meg, for jeg vet at det kommer til å smelle en gang, sier Mølsæter til DN.