Børs og finans

Nordea Markets-økonomer: Vi trenger høyere rente

Økonomene i Nordea Markets er klare i sin tale; veksten i norsk økonomi vil bli såpass god, at vi trenger høyere renter.

Foto: Monster Ztudio / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Monster Ztudio / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
10. oktober 2018 - 13.33

Veksten i norsk økonomi er allerede høy, på tross av at tre viktige faktorer holder igjen veksten, mener økonomene i Nordea Markets.

«Faktorene som holder igjen vil miste taket neste år, og veksten i norsk økonomi vil bli såpass god at vi trenger høyere renter», slår analytiker Joachim Bernhardsen, Erik J. Bruce og Lars Mouland fast i fersk oppdatering.

Bra for Norge

Sterkere vekst, strammere arbeidsmarked og tiltagende lønnsvekst betyr høyere rente. Norges Bank anslår et par renteøkninger i året de neste årene. Utsiktene for økonomien er såpass gode at det fort kan bli mer, mener Nordea-økonomene.

Hoveddriveren

Lange renter er på en stigende trend og har ifølge Bernhardsen, Bruce og Mouland kommet bra opp gjennom september. Normaliseringen av pengepolitkken internasjonalt har vært hoveddriveren bak renteoppgangen.

«Med Norges Bank i gang med en normalisering i renten og tegn fra eurosonen om at en normalisering snart er aktuelt der også, vil den videre trenden i lange renter være opp», heter det i oppdateringen.

Positivt kronesyn

Kronen har styrket seg etter de svært svake nivåene vi så i august.

«Vi har et positivt kronesyn, men på kort sikt vil vi trolig se en konsolideringsperiode», avslutter økonomene i Nordea Markets.