Børs og finans

Nordea-strateg: - Et lyst punkt i aksjemarkedet

Investeringsstrateg i Nordea Wealth Management om viktigste hendelsene for globale finansmarkeder.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
22. oktober 2018 - 07.47

Den amerikanske rapporteringssesongen startet for alvor forrige uke.

«Vi er fortsatt på et tidlig stadiet, der 17 prosent av S&P500 har levert tall, men dersom resten blir som ventet, ligger det an til å bli en sterk inntjeningsvekst på 22 prosent for 3. kvartal», skriver investeringsstrateg i Nordea Wealth Management, Sigrid Wilter Slørstad, i en fersk oppdatering.

Hun peker på at en god del av dette (omtrent 8-10 prosent) kan vi takke skattekuttene i starten av året for, men selv korrigert for det leverer amerikanske selskaper sterke tall om dagen.

«Det som er minst like oppmuntrende er at omsetningsveksten overrasker positivt, da dette indikerer god utvikling i etterspørselen, og ligger an til å vokse 7,4 prosent i 3. kvartal. Som nevnt, dette bidro til å løfte amerikanske aksjer i starten av uken, og vi ser ikke bort ifra at dette vil fortsette å være en viktig positiv driver for markedene fremover», fortsetter strategen.

Skyter fart

Selskapsrapporteringen i USA skyter fart denne uken, og 160 selskaper, blant annet tungvektere som Amazon og Alphabet, og kjente navn som McDonalds og Visa.

«Rapporteringen fra USA er et lyst punkt i et aksjemarked som sliter litt med å finne fotfeste om dagen», heter det fra investeringsstrategen.

Hun mener Italia har potensial til å skape støy også denne uken, da investorer frykter spredning av volatiliteten i italienske statsrenter til andre europeiske land.

«Investorer må fordøye at italiensk gjeld ble nedgradert av Moody’s sent på fredag, og mandag må Italia svare på kritikken av statsbudsjettet til EU», skriver hun.

Ingen endring

Den europeiske sentralbanken avholder møte på torsdag, og det ventes ifølge Wilter Slørstad ingen endringer i pengepolitikken. Hun mener investorer likevel vil følge nøye med på rentemøtet av to årsaker.

«Den ene er om Mario Draghi, i lys av utviklingen i Italia, handelskrigen og mangel på utvikling av en Brexit-avtale siden sist, vil uttale seg mer negativt om den økonomiske situasjonen globalt og i eurosonen».

«Den andre er om det kommer mer detaljer om hvordan sentralbanken vil reinvestere obligasjoner når kvantitativ stimuli skal avsluttes, som det ligger an til å gjøre i desember».

Interessant

I lys av rentefrykten som har dominert i finansmarkedene den siste tiden, kan USAs første slipp av BNP-data for 3. kvartal på fredag ifølge investeringsstrategen bli mer interessant enn normalt.

«Veksten som er ventet vil trolig også være det som gir best respons fra investorer, det ventes nemlig noe lavere tempo, som kan dempe rentefrykten noe, samtidig som veksten ventes å være solid, på 3,3 prosent», skriver Wilter Slørstad avslutningsvis.