Børs og finans

Sell-off på Wall Street

Teknologi-tunge Nasdaq Composite faller kraftig tilbake på ukens siste handelsdag.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Foto: AP Photo/Richard Drew

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
5. oktober 2018 - 22.44

Fredag pekte pilene ned på Wall Street. Alle de toneangivende indeksene falt etter flere gode dager. S&P 500 falt med 0,55 prosent, mens Dow Jones og Nasdaq Composite trakk seg tilbake henholdsvis 0,68 og 1,16 prosent.

Utviklingen skjedde etter at nye økonomiske nøkkeltall ble offentliggjort før åpning. Det ble skapt 134.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA i september, viste den viktige arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls) som ble sluppet fredag.

Konsensus hadde forventet 185.000 jobber i september.

Selv om dette datapunktet isolert var svakere enn forventningene, har de økonomiske dataene fra USA denne uken tegnet et bilde av et arbeidsmarked som er brennhett og strammere enn på svært lang tid. Jobbveksten fra august ble kraftig opp-revidert til 270.000 nye jobber fra 201.000 ikke-revidert.

Ledighetsraten i september var på 3,7 prosent, mot ventet 3,8 prosent.

Dette er det laveste nivået siden 1969.

DNB Markets mener de overraskende lave sysselsettingstallene delvis kan tilskrives orkanen Florence, og mener tallene i sum taler for at sentralbanken vil heve renten i desember i tillegg til fire ganger neste år.

- Arbeidsmarkedet kommer til å bli strammere og det vil bety høyere lønninger. Dette vil fortsette å presse rentene oppover og aksjer nedover, sa Peter Cardillo, sjefsøkonom hos Spartan Capital Securities, til CNBC.

Lønnsveksten (annualisert) kom inn på 2,8 prosent, i tråd med forventningene.

Renter

Markedet fredag var også i stor grad preget av rentene som fortsatte å bevege seg oppover.

2-års renten er nå på sitt høyeste siden finanskrisen og steg 0,9 basispunkter til 2,877 prosent.

10-års renten nådde det høyeste nivået siden 2011, opp 4,3 basispunkter til 3,229 prosent.

30-års renten har ikke vært høyere siden 2014. Den steg 5,7 basispunkter til 3,405 prosent fredag.

Dow Jones Industrial Average endte på 26.447,05 poeng, ned 0,68 prosent.

6 av de 30 aksjene i indeksen steg.

McDonald’s var dagens vinner og la på seg 0,46 prosent. Det er nærliggende å anta at investorene ser mot mindre konjunktursensitive aksjer når frykten for høyere renter, handelskrig, høy oljepris og en sterk dollar stiger.

Defensive UnitedHealth Group var også blant vinnerne og steg 0,33 prosent.

På taperlisten finner vi Intel som falt tilbake etter flere svært gode dager. Aksjen endte ned 2,29 prosent. Hovedkonkurrent AMD avsluttet en skrekkelig uke med å falle 1,55 prosent.

Caterpillar falt også 2,19 prosent i handelen fredag etter flere dager med oppgang.

Nasdaq Composite ramlet til 7.788,45 poeng, ned 1,16 prosent.

Tesla kollapset hele 7,05 prosent etter at Elon Musk nok en gang uttalte seg udiplomatisk på sosiale medier. Den svært uforutsigbare Tesla-sjefen gjorde nærmest narr av børsregulatoren (SEC) i USA etter at han og Tesla ble ilagt en bot på 20 millioner dollar hver av SEC for bare dager siden.

På Twitter ytret han at «Shortseller Enrichment Commission» gjør en utmerket jobb, åpenbart svært ironisk og nærmest hånlig.

Investorene begynner å bli lei av den løse kanonen i Teslas sjefsstol.

Facebook falt 0,96 prosent etter at Instagram opplevde problemer onsdag morgen. Problemene skal ha blitt løst, men etter at Instragram-gründerne valgte å gå av i forrige uke, er fremtiden noe mer usikker skal man tro atferden til investorene.

Twitter, som virkelig har vært en jojo-aksje i år og som er i negativ trend, hadde en god dag på børsen i motsetning til markedet ellers. Aksjen la på seg 0,57 prosent.

Amazon offentliggjorde i går at de hever minstelønnen til 15 dollar timen for sine 1,5 millioner arbeidere i USA. Selv om personligheter som Bernie Sanders skrøt uhemmet av Amazon-sjef Jeff Bezos for beslutningen, virker nå investorene å være mer usikre. Aksjen mistet 1,04 prosent i verdi.

Alphabet, Googles morselskap, opplevde også en «sell-off» fredag og trakk seg tilbake med markedet 0,93 prosent.

Apple hadde også en svak dag i markedet og markedsverdien krympet med 1,62 prosent.

S&P 500 falt til 2.885,57 poeng, ned 0,55 prosent.

General Electric hadde en god dag på børsen og la på seg 4,27 prosent. Det kan virke som at investorene har fått tilbake troen etter at Larry Culp overtar sjefsstolen i selskapet. Culp har fått en svært attraktiv avtale med selskapet, og om aksjen stiger med 50 prosent innen 2022 vil han få utbetalt 47 millioner dollar. Hvis aksjen skulle stige 150 prosent i den samme tidsperioden vil han få opp mot 300 millioner dollar. Det er ingen tvil om at GE-aksjonærene bruker kontanter som insitament for den nye sjefen til å drive aksjonærvennlig.

Finans-aksjene skal i utgangspunktet være i et godt klima om dagen for videre kursoppgang. Renteoppgang er noe bankene liker siden det gir muligheter for å øke marginen.

Som markedet for øvrig falt Citigroup 0,29 prosent, Goldman Sachs 0,79 prosent, Bank of America 0,66 prosent, mens Wells Fargo endte dagen ned 0,62 prosent.

Blant andre interessante aksjer steg den ekstremt volatile cannabis-aksjen Tilray «bare» 0,92 prosent. Et utslag på under én prosent i denne aksjen må kunne ses på som en dag uten de store hendelsene. Aurora Cannabis tar helg på en «high» og la på seg 4,36 prosent.

Transocean falt 0,51 prosent etter en negativ utvikling i oljeprisen.

Oljeprisen

Prisen på Brent-oljen fredag kveld norsk tid falt 0,53 prosent til 84,13 dollar fatet, mens den amerikanske WTI-oljen var opp 0,01 prosent til 74,34 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 84,55 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman uttalte fredag at børsnoteringen av Saudi Aramco vil skje når tidspunktet er riktig, sannsynligvis tidlig i 2021.

- Jeg tror sent 2020 eller tidlig 2021. Investorene vil bestemme prisen på dagen, men jeg tror selskapet vil verdsettes til mer enn 2 billioner dollar fordi dette er gigantisk, sa kronprinsen til Bloomberg fredag.

Ifølge CNBC skal analytikerne være noe mer moderate og mene at selskapet vil verdsettes til mellom 1-1,5 billioner dollar. Vi snakker uansett om verdens desidert største børsnotering noensinne.

Vinnerne og taperne på børsene i New York

VIX-indeksen steg markant og endte opp 4,22 prosent til 14,82.

Gullprisen la på seg 0,47 prosent til 1.207,30 dollar.