Børs og finans

Siv Jensen øker aksjerabatten i formuesskatten

I statsbudsjettet for 2019 økes aksjerabatten i formuesskatten fra 20 til 25 prosent. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
6. oktober 2018 - 12.46

Rgjeringskilder bekrefter overfor DN at verdsettelsen av aksjer og driftsmidler kuttes fra dagens 80 prosent til 75 prosent i forslaget til neste års statsbudsjett. Det legges frem av finansminister Siv Jensen mandag. Hun vil ikke røre prosentsatsen i formuesskatten, men øker bunnfradraget noe, skriver DN.

Et av motivende er å senke skatten på arbeidende kapital. Tiltaket skal gjøre det enklere for mindre bedriftseiere som har formuen bundet opp i eget selskap.

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad er avventende positiv overfor DN.

- KrF har vært tydelig på at vi har ønsket å senke skatten på arbeidende kapital. Men vi må se helheten i budsjettet før vi kan ta stilling til et slikt forslag, sier Ropstad.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener «regjeringens forslag vil bidra til å øke investeringer i bedrifter og arbeidsplasser», skriver DN.

- Det er positivt at regjeringen bringer verdsettelsen av arbeidende kapital et skritt nærmere verdsettelsen av primærboliger og hytter, selv om det er langt igjen. Det er noe vi har ivret for lenge. De fleste økonomer er for mest mulig lik verdsettelsene av ulike typer formue. Det vil bidra til å hindre overinvestering i eiendom på bekostning av andre aktiva, sier Dørum, ifølge DN.