Børs og finans

830 mrd. dollar vil børsnoteres i 2019

Wall Street holder øynene åpne for disse tech-aksjene

2019 vil bli et krevende år for etablerte tech-selskaper på Wall Street, ettersom nye børsnoteringer fra massive start-ups kan true økosystemet i New York. 

Foto: AP Photo/Eric Risberg, File

Foto: AP Photo/Eric Risberg, File

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
18. oktober 2018 - 20.43

2019 vil bli et potensielt stort år for gigantiske tech-børsnoteringen. Verdien til disse selskapene kan nå så mye som 100 milliarder dollar, tilsvarende 827,7 milliarder kroner. 

Palantir

Data-mining selskapet Palantir er det siste av en rekke tech-selskaper som vurderer børsnotering i 2019, ifølge CNBC. 

Selskapet er trolig i samtaler med Morgan Stanley og Credit Suisse, som vil børsnotere selskapet med en verdi på om lag 20 milliarder dollar. Noteringen vil antagelig løfte selskapsverdien til 41 milliarder dollar. 

Uber

Ubers nye styre har vært opptatt med å omforme selskapets offentlige bilde for å klargjøre det for børsnotering i 2019. Goldman Sachs og Morgan Stanley verdsetter Uber til 120 milliarder dollar, mot 76 milliarder i august. CEO Dara Khosrowshahi har sagt at Uber vil trolig børsnoteres i andre halvår 2019. 

Lyft

Uber-konkurrent Lyft vil trolig børsnoteres tidlig 2019, med en verdi på 15 milliarder dollar. 

Slack

Kommunikasjonsselskapet Slack har snakket om børsnotering en god stund, og vil trolig gå offentlig tidlig 2019 med en selskapsverdi på syv milliarder dollar. 

Airbnb

- Vi er klar for børsnotering neste år, men jeg er fortsatt usikker, sa konsernsjef i Airbnb Brian Chesky i mai. 

Chesky sa han ville forsikre seg selv om at noteringen vil være til fordel for investorene, og la til at Facebooks Mark Zuckerberg «er en stor talsmann» for å ta selskapet til Wall Street. 

Instacart

I 2017 truet Amazons oppkjøp av Whole Foods å knuse dagligvarebutikkfirmaet Instacart, som på den tiden støttet seg veldig på Whole Foods virksomhet. Et år senere ser det ut til at Instacart er klar for en børsnotering. Tirsdag annonserte selskapet en finansieringsrunde på 600 millioner dollar, som løftet selskapsverdien til 7,6 milliarder dollar. 

CEO Apoorva Mehta fortalte Forbes at en børsnotering var «i horisonten», men ville ikke presisere tidspunktet.