Børs og finans

Yara-tall skuffet - meglerhusene er uenige

Foto: Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
18. oktober 2018 - 11.26

Yara slapp skuffende resultattall for tredje kvartal, hvor EBITDA kom inn på 402 millioner dollar, mot ventet 458 millioner dollar,

Tungvekteren faller tungt på Oslo Børs torsdag, og er hittil ned 4,9 prosent til 369,90 kroner. 

Pareto Securities mener dette kan være en gylden kjøpsmulighet, mens Norne Securities står fjellstøtt med sin salgsanbefaling.

- Økningen i gassprisen reduserte det positive bidraget fra høyere priser på nitrogengjødsel i tredje kvartal. Den negative påvirkningen vil forsterkes i de kommende kvartalene og vil totalt komme opp i 225 millioner dollar i løpet av de neste seks månedene, sier Tomas Skeivys, analytiker i Norne Securities. 

Ifølge meglerhuset er den sterke utviklingen i nitrogenmarkedet foreløpig ikke fullt ut reflektert i Yaras resultater. 

Yaras realiserte CAN-pris steg med ni prosent på årsbasis i kvartalet, ifølge meglerhuset, mot en oppgang på 18 prosent for spotprisene.

- Vi vil mest sannsynlig gjøre en liten redusering på estimatene våre som følge av 3Q-tallene og vår salgsanbefaling står fast, sier Skeivys.

Norne har et kursmål på Yara-aksjen på 350 kroner. 

Kjøpsmulighet

Pareto Securities mener hovedårsaken til skuffelsen at tidsetterslep for nitratprisene påvirket kvartalet med 40 millioner dollar og industri-kontraktene for urea med 20 millioner dollar.

Analytiker Kenneth Sivertsen mener fortsatt kjøpscaset står sterkt. 

- Ser vi på EBITDA adj. fra hovedsegmentene, så er det bedre enn forventningene og derfor er det ikke mye som er endret. Estimatene kommer noe ned, men kjøpscaset står fortsatt sterkt mener vi. Etter dagens kursnedgang kan dette være en kjøpsmulighet, sier analytikeren.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 450 kroner.