Børs og finans

Dette driver oljeprisen nå

Russland og President Putin skal være beredt til å kutte i produksjonen.

Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
29. november 2018 - 21.04

Oljeprisen stiger markant torsdag etter at informerte personer skal ha bekreftet Russlands aksept for å kutte i produksjonen sammen med OPEC, melder Reuters.

Brent-oljen stiger 2,34 prosent til 59,94 dollar fatet, men var på et tidspunkt torsdag opp hele 3,60 prosent.

Et fat nordsjøolje ble handlet så høyt som 86 dollar den 3. oktober. Fallet i november er det største siden finanskrisen i 2008.

Den amerikanske lettoljen løfter seg 2,41 prosent til 51,50 dollar.

Kraftig økning i produksjonen i USA og rekordproduksjon i Saudi-Arabia, sammen med Saudi-Arabias foreløpige motvilje til å reversere produksjonsøkningen som ble iverksatt i forbindelse med sanksjonene mot Iran, har vært de viktigste driverne for oljeprisens svalestup i november.

At Russland nå åpner opp for kutt i produksjonen i forkant av helgens G20-møte og OPEC+-møtet i Wien den 6. desember må sies å være gode nyheter for et oljemarked som igjen preges av overkapasitet, spesielt kortsiktig.

Lagertallene fra USA (EIA) forteller oss at det er mye olje tilgjengelig for markedet. I forrige rapport var lagrene bare 80 millioner fat lavere enn i mars 2017 da rekordhøye 535 millioner fat var lagerført.

Ifølge John Kilduff, partner hos Again Capital, forventer markedet nå at det kan være mulig å kutte én million fat om dagen fra OPEC+.

I første omgang vil oljemarkedet følge med på G20-møtet i Argentina denne helgen. Handelskrig og økonomisk vekst står på agendaen, noe som er viktige drivere for oljemarkedet. Deretter rettes blikket mot Opec+-møtet som holdes torsdag og fredag neste uke.