Børs og finans

Nedjusterer forventning til lakseprisen

Markedet er i ferd med å innse at prisforventningene for 4. kvartal har vært for høye, mener sjømatanalytiker Tore Tønseth.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
19. november 2018 - 13.27
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Sjømatsektoren stiger etter svak utvikling forrige uke, da sjømatindeksen OBSFX falt rundt fem prosent.

Fredag meldte aktører i bransjen om spotpriser under 50 kroner per kilo, og markedet er i ferd med å innse at prisforventningene for 4. kvartal har vært for høye, het det fra analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets i en oppdatering sendt ut søndag.

Forwardprisen har ifølge TDN Direkt i løpet av den siste måneden falt med rundt fem kroner kiloen til i underkant av 58 kroner per kilo. Meglerhuset mener det er et realistisk nivå, men påpeker også at medfører en 10-15 prosent reduksjon av konsensusestimatet for resultat per aksje for inneværende kvartal.

Sparebank 1 Markets nedjusterer sin forventning til lakseprisen i 4. kvartal til 57 kroner per kilo, men beholder kursmålene på selskapene som dekkes, ettersom 2019-estimatene holdes intakt.

Pareto Securities skriver ifølge nyhetsbyrået i en oppdatering mandag at årsaken til forrige ukes prisfall skyldes høyere volumer. Samtidig viser meglerhuset ifølge nyhetsbyrået til ferske tall fra Kontali Analyse, som estimerer at biomassen i Norge er to prosent lavere enn for ett år siden.

Grunnlaget for anslaget er en nedgang i fôrsalget på én prosent og en oppgang i slaktevolumet på fire prosent.

Bud på 880 mill.

Søndag ble det kjent at kinesiske Joyvio Group Co, som er datterselskap av konglomeratet Legend Holdings Corporations, har lagt inn et bud på 880 millioner dollar for det chilenske oppdrettsselskapet Australis Seafood.

Pareto mener ifølge TDN Direkt budet er svært positivt for Salmones Camanchaca, og viser til utregninger som tilsier en premie på 40 prosent med hensyn til dagens selskapsverdi fordelt på slaktevolum.

Også ABG Sundal Collier mener nyheten er positiv for Salmones Camanchaca.

- Basert på volumene deres i 2017 på 58.000 tonn (sløyd vekt), impliserer budet en prising på 17,3 dollar per kilo i selskapsverdi (EV/kilo). Tilsvarende prising på Salmones Camanchaca, med 2018-volum, tilsier en oppside på 20 prosent av sluttkurs fredag, sier analytiker Martin Kaland til Intrafish.

- Ikke uventet

Tore Tønseth i Sparebanken 1 Markets er ifølge nyhetsbyrået ikke overrasket over at det er et kinesisk selskap som ser ut til å kjøpe Australis.

- Det er ikke uventet at kinesere ser etter økt eksponering mot havbruk, det er heller veldig som forventet. Kina er en stor sjømatnasjon med stor produksjon og veldig stort konsum. Dette er absolutt ikke det siste vi ser fra Kina, sier Tønseth til Intrafish.

 

 

 

 

 

 

 

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.