An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Vil selge "kronjuvelen" og hente milliardbeløp

Nytt refinansieringsforslag fra Fred. Olsen Energy

Eksisterende aksjonærer blir sittende igjen med smuler. 

Bolette Dolphin. Foto: Selskapet.

Bolette Dolphin. Foto: Selskapet.

Artikkel av: Are  Strandli
6. november 2018 - 15.57

Det kriserammede riggselskapet Fred. Olsen Energy (FOE) er tirsdag ute med et nytt forslag til refinansiering av selskapet som inkluderer følgende elementer:

  • Salget av boreskipet Bolette Dolphin, av mange omtalt som selskapets kronjuvel. 
  • Hente ny egenkapital på 130-140 millioner dollar, tilsvarende opp til 1,2 milliarder kroner. 
  • Utstedelse av ny lånekapital på rundt 90 millioner dollar.
  • Oppgjør av all utestående sikret gjeld ved en betaling på om lag 580 millioner dollar, i tillegg til visse mindre betalinger.
  • Oppgjør av all utestående obligasjonsgjeld gjennom konvertering til egenkapital. Etter refinansieringen representerer dette rundt 10 prosent av FOEs aksjekapital (ca. 15 millioner dollar).

Det opplyses at de eksisterende aksjene i selskapet vil representere rundt én prosent av aksjekapitalen etter restruktureringen. 

Etter en slik refinansiering vil FOE fortsette som et riggselskap med fire halvt nedsenkbare borerigger ( Blackford Dolphin, Bideford Dolphin, Borgland Dolphin og Byford Dolphin).

- FOE vil fortsette diskusjonene med sine nøkkelinteressenter med et mål om å sikre den nødvendige støtte for implementeringen, og noterer at forslaget kan endres i etterkant av slike diskusjoner, heter det i meldingen. 

Aksjen stuper 30 prosent til 1,49 kroner på Oslo Børs.

Les også: Hedgefond med shortkule på Fred. Olsen Energy

Gjeldstrøbbel

Riggselskapet har vært i brudd med lånebetingelsene knyttet til obligasjonslånet FOE05 etter at de midlertidige lettelsene selskapet hadde til 30. juni i år, ikke ble forlenget.

For å bevare likviditeten sluttet derfor selskapet å betjene forpliktelsene til sine finansielle kreditorer.

- Konstruktive diskusjoner fortsetter med de finansielle kreditorene, het det i presentasjonen av tallene for andre kvartal. 

Selskapet opplyste da at forventningen var at en langsiktig løsning ville innebære å hente ny egenkapital, samt gjøre visse endringer i både bank-fasiliteter og obligasjonslånet, inkludert nedskrivning av gjeld. 

I rapporten for første kvartal forklarte riggselskapet at det hadde hyret inn en finansiell rådgiver for å hjelpe til med å finne en løsning.

Etter det Hegnar.no erfarer, er det ABG Sundal Collier som bistår Fred. Olsen Energy i denne prosessen. 

Evercore skal ha blitt hyret inn som bankenes rådgiver, mens AMA Capital Partners bistår obligasjonseierne, ifølge kilder Hegnar.no har snakket med. 

Kostbar klassing

I rapporten for tredje kvartal som ble lagt frem for to uker siden opplyste selskapet at vurderte salg av eiendeler og at den halvt nedsenkbare boreriggen Bredford Dolphin, samt boreskipet Belford Dolphin, ville bli solgt til skraping.

Det sistnevnte boreskipet ble levert fra Samsung Heavy Industries i Sør-Korea i 2000 og rustet opp for rundt 130 millioner dollar, eller om lag 1,1 milliarder kroner i 2015.

Siden har den ligget arbeidsledig utenfor kysten av Malaysia, og nå skal den altså ende sine dager.

Les også: Rustet opp rigg for milliardbeløp i 2015 - nå skrotes den

Prøvde å få kontrakt

Finansdirektør Hjalmar Krogseth Moe i Fred. Olsen Energy uttalte til Hegnar.no i juli at boreskipet "Bolette Dolphin" som ifølge det nye forslaget skal selges, ble bydd inn i en rekke anbud.

- Vi er med i konkrete anbud både i Vest-Afrika, Sør- og Mellom Amerika, Middelhavet og India, sa han.

På spørsmål om det fantes aktører som hadde vist interesse for å kjøpe det 2013-bygde boreskipet, og om et eventuelt salg var aktuelt, forholdt imidlertid finansdirektøren seg tyst.

- Vi har ingen ytterligere kommentarer angående boreskipet, sa han. 

 Les også: Reddet med et nødskrik

Som bestilt

I midten av oktober kom Danske Bank med en oppdatering der kursmålet på Fred. Olsen Energy ble kuttet til én krone fra tidligere fem kroner, samtidig som salgsanbefalingen ble gjentatt. 

Et salg av Bolette Dolphin, omtalt av analytiker Steffen Evjen som «ett av de beste i klassen», ble trukket frem som en nøkkel.

- Det er den rette eiendelen, men den er på feil sted til feil tid og ikke konkurransedyktig i det rådende konsolideringsklimaet. Vi mener at et salg kan bringe inn 300 millioner dollar, som kan brukes til å betale ned sikret gjeld - et første skritt mot å hjelpe Fred. Olsen Energy til å overleve, skrev han i oppdateringen.

- Vi mener det å beholde boreskipet kan vise seg å bli verdiødeleggende, med 40 millioner dollar i årlige kontantutlegg, mens det ligger i varmt opplag uten sysselsetting. Selskapet vil da kun stå igjen med Nordsjø-flåten, hvor det fortsatt har mulighet til å ta ut noen skalafordeler, la han til.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.