Børs og finans

Oljeinvesteringer kom inn over Norges Bank

Sjeføkonom lå også litt for lavt.

Frank Jullum. Foto: Danske Bank.

Frank Jullum. Foto: Danske Bank.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
22. november 2018 - 14.04

SSB varslet i dag at oljeselskapene nå venter investeringer på 155,6 milliarder kroner på norsk sokkel i år.

Dette var ned fra 156,3 milliarder kroner i forrige telling.

Neste år ventes investeringene til 175,3 milliarder kroner, opp fra 165,1 milliarder kroner ved forrige telling.

- Isolert sett peker tellingen i retning av en økning i investeringene på 3,0 prosent i år og 21,4 prosent neste år. Men det er litt vanskelig å tolke investeringstellingen for tiden, fordi det ble levert PUD (plan for utvikling og drift, red. anm) på Johan Sverdrup 1 i desember i fjor, mens det ble levert PUD på Johan Sverdrup 2 nå i august, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.

- I øvre enden

Om vi korrigerer for dette, peker tellingen ifølge Jullum mot rundt 13,0 prosent vekst i 2019. En direkte sammenligning av anslagene for 2018 og 2019 slik de ligger nå, indikerer nærmere bestemt 12,7 prosent vekst.

- Det er derfor relativt trygt å si at dagens tall ligger litt i den øvre enden av våre forventninger på 10-12 prosent vekst i 2019, og husk at Norges Bank hadde 10,8 prosent i pengepolitisk rapport i september. Det vil si at tallene iallfall indikerer rundt 0,5 prosentpoeng bidrag til fastlands-BNP neste år, noe som vil sikre vekst over trend og støtter synet om to renteøkninger i 2019, oppsummerer sjeføkonomen.