Børs og finans

ShaMaran møter oppkjøpsmotstand - stupte på børsen

Mislykket oppkjøp utløser et tilbakebetalingskrav på over 50 millioner dollar til obligasjonseierne som nå er bedt om å fire på kravet.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
19. november 2018 - 23.41

Meglerhuset Pareto Securities fikset biffen da det lille kanadiske oljeselskapet ShaMaran Petroleum Corp, plasserte et gigantisk usikret obligasjonslån på 240 millioner dollar, eller vel to milliarder norske kroner, i juni i år.

Det femårige lånet er avdragsfritt og bærer en årlig kupongrente på 12 prosent.

I tillegg til refinansiering av det heleeide datterselskapet General Exploration Partners' (GEP) eksisterende lån, skulle nettoprovenyet gå til å finansiere oppkjøpet av en eierandel på 15 prosent i produksjonsdelingskontrakten i Atrush-blokken som ligger i den irakiske delen av Kurdistan fra Marathon Oil.

Oppkjøpet til 60 millioner dollar, tilsvarende rundt 500 millioner kroner, ville øke selskapets eierandel i Atrush - selskapets eneste eiendel - fra 20,1 prosent til 35,1 prosent, noe som ville gjøre at selskapet økte andelen sin av produksjonen, reservene og ressursene i Atrush med 75 prosent.

Ifølge en melding til obligasjonseierne mandag, har imidlertid oppkjøpet gått i vasken.

For at oppkjøpet skulle fullføres, var det nemlig behov for godkjennelse av både kurdiske myndigheter og fra TAQA, den andre deleieren og operatøren av blokken.

Sistnevnte valgte av ukjente grunner å ikke gi støtte til oppkjøpet, og dermed har Marathon lagt feltandelen ut på anbud igjen i en transaksjon som ikke krever TAQAs støtte. ShaMaran er dermed med i en ny budrunde.

- Det er ingen garanti for at noe tilbud fremmet av selskapet eller GEP, dersom innsendt, vil resultere i et oppkjøp av den økte eierandelen i Atrush-blokken. I mellomtiden vurderer selskapet alle tilgjengelige muligheter, heter det i brevet.

En følge av det mislykkede oppkjøpet er at en såkalt "Marathon Transaction Long Stop"-event i låneavtalen utløses. Denne innebærer at ved et mislykket oppkjøp, må selskapet betale tilbake 50 millioner dollar inkludert påløpte og ubetalte renter til obligasjonseierne.

Denne bestemmelsen i låneavtalen forsøker selskapet, ved hjelp av Pareto Securities, nå å få en midlertidig utsettelse for, ifølge en separat melding.

Unik mulighet

- Marathons strategiske beslutning om å fokusere på amerikanske ressurser, og det faktum at ShaMaran allerede har en interesse i Atrush-blokken, har skapt denne unike muligheten. ShaMaran og hovedaksjonær, Lundin-familien, har forpliktet seg på lang sikt i den kurdiske regionen av Irak og ser stort potensial i Atrush-blokken, uttalte konsernsjef Chris Bruijnzeels i ShaMaran, da lånet ble annonsert

Blokken anslås å inneholde totalt 2,1 milliarder fat utvinnbare ressurser.

ShaMaran kontrolleres av den svenske Lundin-familien.

Oljemyggens aksjekurs falt kraftig etter mandagens nyhet.

Ved børsslutt i Stockholm var nedgangen på rett i underkant av 17 prosent.