Børs og finans

Sjefanalytiker om tallene som overrasker

Erik J. Bruce i Nordea Markets er klar i sin tale.

Erik Bruce - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erik Bruce - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
9. november 2018 - 08.08

Som ventet ble det ingen renteendring fra Fed i går. Men, også som ventet, ifølge sjefanalytiker i Nordea Markets Erik J. Bruce, ingen tegn til at Fed lar seg skremme av den siste markedsuroen eller Trumps syting for den saks skyld.

«Nesten helt identisk pressemelding i forhold til sist, med to marginale endringer. På den en siden er investeringsvekst litt svakere. På den annen side, nå sier de ledigheten faller videre mot holder seg lav sist. Glassklart budskap; vi har ikke endret syn», skriver Bruce i morgenrapporten.

Han mener det er lett å miste fokus med uro i markedene, men peker på at arbeidsmarkedet er svært stramt i USA med rekordlav og, viktig, fallende ledighet.

«Fed må stramme til for å unngå overoppheting og for høy pris- og lønnsvekst. Veksten må ned. Finansielle forhold skal bli strammere», heter det fra analytikeren

Feds klare melding var neppe noen stor overraskelsen for markedet, men noe tvil om de kunne ha blitt litt mykere var det nok, ifølge Bruce. 

«Renten har trukket noe oppover og USD styrket seg. Aksjer endte noe ned (S&P - 0,25 prosent) i USA, men det er svakere i Asia. Spesielt Kina er mye ned. Det er nok drevet av bekymring for veksten i Kina. Blant annet basert på at myndighetene har planer om å sette kvoter på bankenes utlån til private selskaper», skriver han.

Inflasjon

Norske inflasjonstall for oktober overrasker fredag morgen.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,1 prosent fra oktober 2017 til oktober 2018, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 1,6 prosent i samme periode, viser nye tall fra SSB.

I september var 12-månedersendringen 3,4 og 1,9 prosent for hhv. KPI og KPI-JAE.

Fra september falt KPI 0,2 prosent, mens kjerneinflasjonen var uendret.

I forkant ventet analytikerne en kjerneinflasjon på 1,8 prosent i oktober, mens DNB Markets i forkant så for seg 1,7 prosent.

Nordea Markets ventet i forkant av tallene underliggende inflasjon inn på 1,9 prosent over året mens Norges Bank ventet 1,6 prosent.

«Kommer inflasjonen inn på 1,9 prosent, øker det sannsynligheten for at Norges Bank må heve rentebanen i desember», het det fra analytikeren før tallene ble sluppet.

Forsiktige

I løpet av formiddagen får vi BNP tall fra Storbritannia.

«Vi er litt mer forsiktige enn markedet og venter en vekst på 0,4 prosent k/k mot konsensus på 0,5 prosent. De siste PMI-ene har vært svake», avslutter Bruce.