Børs og finans

Trøim kan ha tjent over 300 mill. på «The trade of a lifetime»

2020 Bulkers når stadig nye høyder. Selskapets markedsverdi har passert 1,1 milliarder kroner.

Tor Olav Trøim - Foto: NTB Scanpix

Tor Olav Trøim - Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
20. november 2018 - 14.02

Kjært barn har mange navn, heter det.

Tørrbulkrederiet 2020 Bulkers er åpenbart et kjært barn, både for gründer Tor Olav Trøim, de øvrige aksjonærene og ikke minst blant analytikerne.

Fearnley Securities har omtalt rederiet som et «unikt spill», mens Clarksons Platou Securities har trukket det enda lenger med merkelappen «The trade of a lifetime».

Uansett hvilket navn man velger å bruke, er det hevet over enhver tvil at aksjonærene som har vært med siden starten for omtrent et år siden, har store urealiserte gevinster som følge av en eksepsjonell kursutvikling.

Milliardhopp

I forkant av at rederiet ble introdusert på den norske OTC-listen i desember i fjor, ble det gjort en emisjon til kurs 16,30 kroner.

Mandag ble det omsatt en aksjepost på 5.000 aksjer til kurs 85 kroner, vel 13 prosent høyere enn den forrige omsatte kursen.

Dermed har selskapets aksjekurs steget med vanvittige 421,5 prosent på under ett år.

Basert på den siste omsetningen, og etter at forrige ukes emisjon på syv millioner dollar er fullført, verdsettes selskapet til 1,13 milliarder kroner.

Til sammenligning var markedsverdien på 81,5 millioner kroner ved OTC-introduksjonen i fjor.

Kjempegevinst for Trøim

Etter den innledende emisjonen i desember i fjor har selskapet gjennomført ytterligere åtte emisjoner på mellom 3 og 10 millioner dollar. Inkludert den første har selskapet totalt hentet rundt 505 millioner kroner i egenkapital.

I henhold til siste tilgjengelige selskapspresentasjon, kontrollerte Tor Olav Trøim 50 prosent av 2020 Bulkers gjennom Magni Partners, mens hedgefondet Titan Opportunities Fund satt med 20 prosent av aksjene.

Fredrik Halvorsen eide også 20 prosent direkte gjennom Halvorsens Fabrikk AS, mens de siste 10 prosentene var eid av andre investorer. Det presiseres imidlertid at denne eierfordelingen kan ha endret seg.

Gitt at Trøim har opprettholdt eierandelen sin gjennom emisjonene, er aksjene hans uansett verdt 565 millioner kroner.

Med samme forutsetning betyr det at kostprisen hans er på om lag 252 millioner kroner, og at hans urealiserte gevinst er på rundt 313 millioner kroner.

Skal man tro Clarksons Platou, kan denne bli mye høyere.

Meglerhuset har et kursmål på 15 dollar, tilsvarende rundt 122 kroner, per aksje – 43,5 prosent høyere enn dagens nivå.

Unik deal

Rederiet har åtte tørrbulkskip av typen Newcastlemax under bygging ved verftet New Times Shipyard i Kina.

- Den type deal som vi klarte å gjøre da vi bestilte disse båtene er ikke mulig å gjøre lenger. Prisene har gått betydelig og betalingsbetingelsene har blitt mindre fleksible, sa styreleder Magnus Halvorsen i 2020 Bulkers til Hegnar.no i sommer. 

De første to skipene har en kostpris på 44,2 millioner dollar pr. stykk, mens de siste seks har en prislapp på 44,7 millioner dollar. Levering er ventet mellom september 2019 og mai 2020.

I slutten av april utøvde selskapet opsjoner på å utstyre alle skipene med såkalte «scrubbere», noe som øker prislappen med rundt to millioner dollar pr. skip.

- Vi er veldig godt fornøyde med inngangsprisen vi har og tror vi kan skape god avkastning for aksjonærene med det utgangspunktet, sa Halvorsen.

Kursutviklingen tatt i betraktning, kan det vel sies at det er noe de har klart allerede.

«Utbyttecase»

For tiden er 2020 Bulkers notert på den norske OTC-listen, men planen på sikt er en fullverdig børsnotering.

I et intervju med Lloyd’s List i sommer, uttalte Halvorsen at rederiet sannsynligvis vil noteres i USA til neste år.

- Hvorfor ikke Oslo?

- Med den kostnadseffektive strukturen vi har, og gitt at vi har bestilt veldig billig i et historisk perspektiv, ser vi at vi kan ha et godt utgangspunkt for å strukturere 2020 Bulkers som et utbytte-selskap. Derfor vurderer vi en listing i USA hvor det tradisjonelt har blitt oppnådd den beste prisingen for slike «utbytte case».

Halvorsen fortalte at de vurderer å finansiere hele nybyggprogrammet med egenkapital. På daværende tidspunkt var imidlertid ikke det avgjort.