Børs og finans

Wall Street i minus - lovpriser flykjempe

Etter en formidabel onsdag var utviklingen mer blandet på Wall Street torsdag. Flygigant skiller seg ut fra resten, og Trump stjeler overskriftene i forkant av G20-møtet.

Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
29. november 2018 - 22.22

Pilen pekte nedover på Wall Street torsdag. Dow Jones falt med 0,11 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq Composite trakk seg tilbake med henholdsvis 0,22 og 0,25 prosent.

Utviklingen kom samtidig som verdens toppledere var i ferd med å samle seg i Argentina for helgens viktige G20-møte.

Donald Trump har samtidig kansellert sine møter med Vladimir Putin, etter at den russiske presidenten ikke har løst opp i konflikten som oppsto i Kertsjstredet mellom den russiske marinen og ukrainske fartøy den 25. november.

Videre sa den amerikanske presidenten at han ikke er langt unna å få på plass en handelsavtale mellom USA og Kina. I kjent stil var Trump likevel usikker på om han ønsker å drive avtalen i land.

- Akkurat nå kommer det milliarder på milliarder av dollar til USA i form av toll og skatt, så jeg vet ikke helt, sa Trump torsdag rett før han dro til Argentina.

Fed-sjef Jerome Powell kom med en oppdatering som var «duete» i fremtoningen onsdag. Dette var en av driverne til den fantastiske dagen på Wall Street i går.

- Rentene er fortsatt lave etter historiske standarder, men de holder seg rett under nivået for det som vil være nøytralt for økonomien. Det betyr at rentene hverken bidrar til at veksten eskalerer eller at veksten bremser opp, sa Powell i en tale onsdag.

I futures-markedet har investorene gått fra å prise inn 1,6 fulle rentehevninger neste år, til bare litt over én etter Powells tale. Markedet mener det nå bare er 25 prosent sjanse for to hevninger i 2019. Markedet priser inn en rentehevning i desember med nær 100 prosent sikkerhet.

På nøkkeltallsfronten kom det flere interessante nyheter torsdag.

Tall fra National Association of Realtors (NAR) viser at pending home sales-indeksen falt 2,6 prosent til 102,1 i oktober.

På årsbasis er indeksen ned 6,7 prosent. Dette er den tiende strake måneden med fall på årsbasis.

Amerikanernes private inntekter steg 0,5 prosent i oktober, mens forbruket var opp 0,6 prosent, viser tall fra USAs statistikkmyndigheter torsdag.

Ifølge vår makrokalender lå konsensus på 0,4 og 0,4 prosent oppgang for både inntekter og forbruk.

Forbruket utgjør mer enn 2/3 av økonomisk aktivitet i USA.

Dow Jones endte dagen på 25.338,84 poeng, ned 0,11 prosent.

18 av de 30 aksjene i indeksen falt.

Dagens soleklare vinner var Boeing, som liker at Trump kan være et steg nærmere en løsning på handelskrigen. Aksjen steg 2,72 prosent til 432,56 dollar.

Cowen & Co, en amerikansk investeringsbank, var også ute med en veldig «bullish» oppdatering torsdag. Selskapet peker på sterk fri kontantstrøm, økende utbytter og sterk etterspørselsvekst for flyreiser blant faktorer som vil drive Boeing-kursen videre i 2019.

- Gitt visibiliteten i en backlog på hele sju år og sterk trafikkvekst, vil det kreve en kraftig økonomisk nedtur for å forstyrre de gunstige produksjonsutsiktene for selskapet, heter det i en melding fra Cowen & Co.

Investeringsbanken opererer med et kursmål på 445 dollar for Boeing-aksjen.

Pfizer var også blant vinnerne og la på seg 1,36 prosent.

Intel var dagens største taper og aksjen falt med 2,37 prosent.

S&P 500 endte dagen på 2.738,80 poeng, ned 0,22 prosent.

Dagens vinner var General Electric som steg 2,58 prosent. I tidlig handel var aksjen ned, men utviklingen snudde i løpet av dagen. Selskapet har vært i en negativ trend den siste måneden etter å ha levert relativt svake 3. kvartalstall ut ifra forventningene i markedet.

Finans-aksjene fikk seg en liten smekk etter signaler på at Fed kanskje har blitt noe mer duete enn det som forventes av mange av aktørene i markedet.

Bank of America falt 1,37 present, mens Citigroup og Goldman Sachs fikk skrapet henholdsvis 1,04 og 1,35 prosent av markedsverdien.

General Motors falt 0,49 prosent etter denne ukens turbulenser rundt nedskjæringen av hele 14. 000 ansatte.

Nasdaq Composite endte dagen på 7.273,08 poeng, ned 0,25 prosent.

Tech-tunge Nasdaq opplevde et kjemperally tirsdag da indeksen steg med hele 2,95 prosent. Torsdag er det mer flatt for den ledende teknologiindeksen.

Twitter var dagens store taper og aksjen falt hele 4,37 prosent. Årsaken kan være at Fox News ikke har postet en eneste tweet på hele tre uker. Dette tolkes av flere som at konservative krefter protesterer mot det som oppfattes som liberale holdninger hos SoMe-giganten.

Apple falt 0,77 prosent.

Facebook steg 1,40 prosent.

Snap trakk seg tilbake 1,61 prosent.

Tesla mistet 1,93 prosent av markedsverdien onsdag.

Netflix la på seg 2,16 prosent.

Av andre interessante selskaper steg Transocean 2,35 prosent i takt med oljeprisen. Ensco la på seg 1,32 prosent.

Les mer om hva som driver oljeprisen torsdag her!

Les mer om tingenes tilstand og renter her!

VIX-indeksen endte dagen på 18,98 poeng, opp 2,65 prosent.

Gullprisen endte flatt og falt udramatiske 0,01 prosent til 1.223,40 dollar per troy unse.

Se også: FED tar pause etter heving i desember

Se også: Rentehevingen i desember blir den siste i denne omgang