Børs og finans

I morgen tar en epoke slutt

13. desember - Marios merkedag

Frank Jullum. Foto: Danske Bank.

Frank Jullum. Foto: Danske Bank.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
12. desember 2018 - 14.03

I morgen avsier Den europeiske sentralbanken (ECB) en ny rentedom.

Men grunnen til at rentemøtet vil få en del oppmerksomhet denne gangen er ikke selve dommen.

Forventningen er nemlig at ECB skal avslutte sitt obligasjonskjøpsprogram (QE).

ECB varslet etter forrige møte at de månedlige kjøpene var trappet ned fra 30 til 15 milliarder euro - til og med desember.

- Her vil ECB være vage

- Vi snakker om en de facto endring av pengepolitikken, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge til Hegnar.no.

- Pengepolitisk blir det en liten innstramning, i den forstand at balansen ikke øker lenger, legger han til.

Men selv om kjøpene avsluttes, vil ECB ifølge Jullum forsikre markedet om at det ikke blir nedgang i balansen umiddelbart.

- Banken vil derfor reinvestere hovedstolen fra alle papirer som går til forfall. Når disse reinvesteringene avsluttes, vil være avhengige av nøkkeltallene fremover, og banken vil sikkert være vag på dette tidspunktet, utdyper han.

- Godt varslet katastrofe

Men nøkkeltallene i eurosonen har vært svake i hele år, og inflasjonen er fortsatt langt under målet. Er det ikke dårlig timing av ECB å avslutte stimulansene nå?

- Dette er en godt varslet katastrofe. Og markedet har blitt mer i tvil etter de svake nøkkeltallene, i tillegg til Brexit- og Italia-situasjonen. Markedet venter seg mer «dovish», eller negative, toner fra ECB enn vi gjør, svarer Jullum.

Sjeføkonomen venter at ECB gjentar sin guiding, som indikerer en første renteøkning mot slutten av neste år.

- Jo da, veksten i eurosonen har svakere enn ventet, men vi mener deler av dette skyldes forbigående faktorer, og anser risikoen mer som balansert enn at den er på nedsiden, fortsetter han.

Renteøkningen blir i så fall den eneste i Mario Draghis regjeringsperiode som ECB-sjef - hvis den kommer før oktober 2019.

Lønnsvekst viktig

Jullum øyner en rekyl for både euro og renter hvis det går som han og Danske Bank tror.

- Hva ECB vil si om lønnsvekst blir veldig viktig. Tall fra sist fredag viste at denne er relativt bra, det vil si 2,5 prosent på årsbasis i eurosonen og 3,5 prosent i Tyskland. Dette blir hovedargumentet. Ja, nøkkeltallene har vært blandede, men vi tror sentralbanken vil signalisere at den ser en lønnsvekst, og at denne vil drive kjerneinflasjonen oppover, sier sjeføkonomen videre.

- Inflasjonen skuffet i november, men vi tror altså at ECB legger mer vekt på at lønnsveksten er på vei oppover - og etterhvert vil generere inflasjon. Dette er samme retorikk som Norges Bank, føyer han til.

Pakker til bankene

Et usikkerhetsmoment, i tillegg til evt. tidfesting av sluttstrek for reinvesteringer, er ifølge Jullum hva sentralbanken vil gjøre med likviditetspakkene til bankene (TLTRO).

- Bankene har billig finansiering i ECB, mot at de kan vise til balansevekst. Det vil si at de låner ut til kundene, og sørger for at pengepolitikken «trenger gjennom». Dette er fire års fasiliteter, og det har vært snakk om at sentralbanken allerede nå vil annonsere en utvidelse. Vi tror ikke ECB vil gjøre det nå, noe som i så fall kan gi positive markedsreaksjoner, avslutter sjeføkonomen i Danske Bank Norge overfor Hegnar.no.