An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Børsene faller kraftig i Japan

Det er bredt børsfall i Asia. Verst går det utover de japanske aksjene.

Foto: Johannes EISELE / AFP

Foto: Johannes EISELE / AFP

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
20. desember 2018 - 07.16

I kjølvannet av rentehevingen i USA og en ny smell på Wall Street, er det bredt børsfall i Asia torsdag morgen.

I Japan er Nikkei ned 2,96 prosent, mens den bredere Topix-indeksen faller 2,60 prosent.

Shanghai Composite i Kina svekkes 0,54 prosent, og CSI 300 er ned 0,65 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller tilbake 1,06 prosent.

Kospi i Sør-Korea er ned 1,13 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia svekkes 1,34 prosent, mens Straits Times i Singapore faller 0,34 prosent.

Rentedom

Federal Reserve besluttet onsdag å heve styringsrenten i USA med 0,25 prosentpoeng, til intervallet 2,25 - 2,50 prosent - det høyeste siden 2008.

Selv om president Donald Trump har kalt eventuelle rentehevinger nå for galskap, og kritisert sentralbanksjef Jerome Powell i høye ordelag, var dette helt i tråd med forventningene - og den 4. i rekken i år.

I New York ble ble børsene likevel sendt i rødt. Reaksjonen kom trolig ikke på selve rentebeslutningen, men på prognosene og FEDs rentebane. Mange hadde håpet på en pause, men det ligger ikke signaler om en pause i dagens rentebeslutning.

Når det gjelder den videre rentebanen er det imidlertid litt mer usikkert. FED nedjusterte prognosene for veksten og inflasjonen i 2019, men vil likevel heve renten neste år, slik det nå ser ut.

- De tror Fed har feiltolket situasjonen helt, og at det nå bare er å finne en utgang så fort man kan. Vi går nå sannsynligvis inn i et stadie der markedene har fått for seg at vi forbereder oss på en vedvarende nedgang når vi nå går inn i 2019, sier markedsanalytiker i IG Group i Melbourne, Kyle Rodda, til Bloomberg News.

- Fed har vært en god venn av aksjemarkedet. Nå har de blitt fienden, og vil nok bli den verste fienden før alt dette er over, sier portefølgeforvalter og strateg i Nuveen, Bob Doll, til Bloomberg.

Også i Japan har det blitt lagt frem en fersk rentedom.