Børs og finans

Børsene faller kraftig i Japan

Det er bredt børsfall i Asia. Verst går det utover de japanske aksjene.

Foto: Johannes EISELE / AFP

Foto: Johannes EISELE / AFP

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
20. desember 2018 - 07.16

I kjølvannet av rentehevingen i USA og en ny smell på Wall Street, er det bredt børsfall i Asia torsdag morgen.

I Japan er Nikkei ned 2,96 prosent, mens den bredere Topix-indeksen faller 2,60 prosent.

Shanghai Composite i Kina svekkes 0,54 prosent, og CSI 300 er ned 0,65 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller tilbake 1,06 prosent.

Kospi i Sør-Korea er ned 1,13 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia svekkes 1,34 prosent, mens Straits Times i Singapore faller 0,34 prosent.

Rentedom

Federal Reserve besluttet onsdag å heve styringsrenten i USA med 0,25 prosentpoeng, til intervallet 2,25 - 2,50 prosent - det høyeste siden 2008.

Selv om president Donald Trump har kalt eventuelle rentehevinger nå for galskap, og kritisert sentralbanksjef Jerome Powell i høye ordelag, var dette helt i tråd med forventningene - og den 4. i rekken i år.

I New York ble ble børsene likevel sendt i rødt. Reaksjonen kom trolig ikke på selve rentebeslutningen, men på prognosene og FEDs rentebane. Mange hadde håpet på en pause, men det ligger ikke signaler om en pause i dagens rentebeslutning.

Når det gjelder den videre rentebanen er det imidlertid litt mer usikkert. FED nedjusterte prognosene for veksten og inflasjonen i 2019, men vil likevel heve renten neste år, slik det nå ser ut.

- De tror Fed har feiltolket situasjonen helt, og at det nå bare er å finne en utgang så fort man kan. Vi går nå sannsynligvis inn i et stadie der markedene har fått for seg at vi forbereder oss på en vedvarende nedgang når vi nå går inn i 2019, sier markedsanalytiker i IG Group i Melbourne, Kyle Rodda, til Bloomberg News.

- Fed har vært en god venn av aksjemarkedet. Nå har de blitt fienden, og vil nok bli den verste fienden før alt dette er over, sier portefølgeforvalter og strateg i Nuveen, Bob Doll, til Bloomberg.

Også i Japan har det blitt lagt frem en fersk rentedom.