Børs og finans

- Det verste har fortsatt ikke kommet

Eksperter mener at et globalt bear marked så vidt har begynt.

Oksen passer på at ikke bjørnen kommer nærmere børsen i Frankfurt. AP Photo/Michael Probst

Oksen passer på at ikke bjørnen kommer nærmere børsen i Frankfurt. AP Photo/Michael Probst

Artikkel av: Martine Holøien
26. desember 2018 - 10.58

Volatiliteten på Wall Street har resultert i at en rekke aksjemarkeder har beveget seg inn i bjørnens territorium. Ifølge eksperter skal det bli enda verre i 2019, skriver CNBC.

- Jeg tror det verste kommer neste år. Vi er fortsatt i første halvdel av et globalt bear marked som vil fortsette i 2019, sier Mark Jolley, global strateg ved CCB International Securities, til CNBC.

I USA beveget Nasdaq seg inn i bjørnens territorium på fredag, og det samme gjorde S&P 500 på mandag. Tysklands DAX, Kinas Shanghai Composite og Japans Nikkei har også beveget seg inn på nivåer med et bear marked.

For Jolley ligger den store risikoen i kredittmarkedene. Med Fed som projiserer ytterligere to rentehevinger i 2019, vil selskaper finne det stadig vanskeligere å betjene sin gjeld. Slike svakheter i kredittmarkedene vil spre seg til aksjer, ifølge strategen.

- Mitt kjernescenario vil være en kreditthendelse, som vil veie videre på aksjemarkedene, som definitivt vil veie inn på sektorer med høy vekst som tech, sier Jolley til nyhetsbyrået.

I tillegg kommer handelsspenninger mellom USA og Kina, som gir økt beymring for global økonomisk vekst. Ytterligere straffetoll er satt på vent til mars neste år, men hva som vil skje etter det er det ingen som vet, skriver nyhetsbyrået.