Børs og finans

- Dette vil få konsekvenser for norske aksjer

Nordea-strateg Sigrid Wilter Slørstad om de viktigste hendelsene for globale finansmarkeder kommende uke.

Sigrid Wilter Slørstad - Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Sigrid Wilter Slørstad - Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
3. desember 2018 - 07.29

«Det var betydelig bedre stemning i finansmarkedene i uken som gikk, globale aksjer steg 3,4 prosent - både i lokal valuta og i norske kroner», skriver seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea Wealth Management i en fersk oppdatering.

En mindre konfronterende tone fra både visestatsminister i Italia Matteo Salvini og Jean-Claude Juncker, presidenten i Europakommisjonen, bidro til at uken startet positivt.

Kommende uke ligger ifølge strategen fokus på våpenhvile i handelskrigen, makro og olje.

«Ettersom både en duete Jay Powell, og de-eskalerin av handelskrigen fjerner to usikkerhetsfaktorer på kort sikt, ligger det i alle fall til rette for videre god utvikling i aksjemarkedene denne uken», skriver hun.

Opp i Asia

Uken starter ikke overraskende med kraftig oppgang i Asia, og spesielt i Kina.

«Om stemningen holder seg utover uken, vil avhenge av både data, politisk utvikling, og OPEC-møte på torsdag», heter det fra Wilter Slørstad.

Oljeprisen har stupt siden oktober, noe som har skapt forventninger til at OPEC vil gripe inn med produksjonskutt, og det store spørsmålet er ifølge seniorstrategen om OPEC greier å komme til enighet om dette, torsdag og fredag.

«Dette vil få konsekvenser for norske aksjer, som har hengt etter globale markeder og endte november med negativ avkastning på minus 2,7 prosent, mens alle andre store regioner endte godt i pluss», påpeker Wilter Slørstad.

Enda viktigere

Fed kom ikke bare med uttalelser om nøytralrenten forrige uke, det virket også ifølge strategen i Nordea Wealth Management som de kommer til å legge mer vekt på økonomiske data fremover, med tanke på videre rentehevinger.

«Dermed blir allerede viktige makrotall kanskje enda viktigere, og fra USA får vi både viktige ledende indikatorer, ISM-indeksene, og ikke minst arbeidsmarkedsrapporten på fredag».

Den endelige avlesningen av ledende indikator, PMI, for industrien kommer også for både eurosonen, Kina og Japan på mandag.

«Med andre ord, mye økonomiske data å følge med på», avslutter strategen i oppdateringen.