Børs og finans

Tech-krakket

Microsoft utfordrer Apple om 1. plassen

Mens Apple har falt 23,5 prosent fra all-time high har Microsoft falt bare 4,6 prosent.

Det har sett litt mørkere ut for Apple de siste par månedene, men selskapet er fremdeles høyest verdsatt. Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP

Det har sett litt mørkere ut for Apple de siste par månedene, men selskapet er fremdeles høyest verdsatt. Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP

Artikkel av: Stein Ove Haugen
30. november 2018 - 22.54

Tech-aksjene har fått juling på børsene i New York de siste ukene og månedene.

Børsverdien på de høyest verdsatte tech-aksjene, som vi har forkortet FAAANM-aksjene, har falt med over 900 milliarder dollar. Og tar vi med ytterligere to tech-yndlinger (se tabellen under) har verdien falt med over 1.000 milliarder dollar fra toppen, tilsvarende 8.600 milliarder kroner.

Fallet utgjør for eksempel 100 milliarder kroner mer enn verdien på det norske oljefondet fredag, og med en knapp prosents eierandel i Apple, og mindre poster i de andre tech-kjempene, har også oljefondet fått smake litt på tech-krasjet.

Apple holder 1. plassen

Verst har det gått for Facebook, som stupte fra sommerens all-time high på 218,62 dollar den 25. juli. Aksjen har hentet seg litt inn igjen de siste ukene, men er fremdeles ned mer enn 35 prosent fra toppen, tilsvarende 227,2 milliarder kroner.

Bare Apple har falt mer i verdi siden all-time på 233,47 dollar den 3. oktober og en børsverdi da på over 1.100 milliarder dollar.

Marketwatch skrev fredag at Microsoft, som bare har falt 4,6 prosent fra sin all-time high på 116,8 dollar den 3. oktober, har gått forbi Apple i børsverdi for første gang siden de var like mye verdt den 28. mai 2010.

Det er ikke riktig, med mindre Apple har kjøpt tilbake og slettet egne aksjer for mer enn 4,5 milliarder dollar siden utgangen av selskapets regnskapsmessige 4. kvartal, som ble avsluttet 29. september.

Basert på det antallet aksjer som ble brukt i utregningen av resultat pr. aksje i siste kvartalsregnskap hadde Apple fredag en børsverdi på 865,7 milliarder dollar.

Microsoft, basert på antall aksjer brukt ved utregningen av resultat pr. aksje i selskapets siste kvartalsregnskap, hadde fredag en børsverdi på 861,2 milliarder dollar.

Microsoft har imidlertid helt sikkert klatret opp på 2. plass, og det skal veldig lite til før det vipper Apple ned fra tronen. Faller for eksempel Apple en dollar og Microsoft står stille er troneskiftet et faktum. Det samme vil skje om Apple står stille og Microsoft stiger 60 cent.

Microsoft forbi Amazon og Alphabet

Microsoft har passert både Amazon og Alphabet (morselskapet til Google) i børsverdi, og det med god margin etter at de to pr. fredag hadde falt henholdsvis 17,6 og 14,1 prosent.

Mens Amazons børsverdi er blitt barbert med 180,5 milliarder dollar fra toppen har Alphabet mistet 127,9 milliarder dollar.

Interessant er det også at børsverdien på strømmetjenesten Netflix har falt mye mer enn Microsoft i verdi, til tross for at Microsoft i utgangspunktet på all-time high var nesten fem ganger så mye verdt. Uten sammenligning for øvrig har Netflix fremdeles en børsverdi som er nesten 20 milliarder dollar høyere enn IBMs.

NVIDIA, som har blitt løftet frem på kunstig intelligens, og teknologi som har vært kraftig etterspurt i forbindelse med mining av kryptovaluta, har dundret ned 44 prosent, mens en annen tech-yndling, halvlederprodusenten AMD, har falt nesten 38 prosent.

Copyright Hegnar.no